Στα ύψη εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την νέα έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), σαν αποτέλεσμα της αρνητικής επίδρασης των αυξημένων επιτοκίων και της εκτίναξης του κόστους του δανεισμού.

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περαιτέρω κατά 8,3 τρισ. δολάρια αγγίζοντας τα 305 τρισ. δολάρια, από τα 304,9 τρισ. στο «κλείσιμο» του 2022.

Πρόκειται για επίδοση κοντά στο ιστορικό ρεκόρ για το δείκτη και η δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε τριμηνιαία βάση, στα χρονικά της καταγραφής από το IIF.

Η πανδημία που μεσολάβησε, εξάλλου, και στην οποία προστέθηκε η νέα κρίση του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων επιβάρυνε τα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό πως το παγκόσμιο χρέος είναι κατά περίπου 45 τρισ. δολάρια υψηλότερο από τα επίπεδα προ της πανδημίας. Και κυρίως «αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό» αναφέρει η έκθεση.

Ο λόγος χρέους προς παραγωγή «έπιασε» ταβάνι το 2021, στο 360% και έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 335%, που είναι και πάλι πάνω από τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση εντοπίζεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα χρέη των οποίων κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 100 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα νούμερο περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από τα επίπεδα του δείκτη πριν την πανδημία.

Η έκθεση υπολογίζει ότι το 75% των αναπτυσσόμενων οικονομιών κατέγραψαν αύξηση με την Κίνα, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ινδία αλλά και την Τουρκία να σημειώνουν τη μεγαλύτερη διόγκωση χρεών.

Οι αρνητικοί παράγοντες που οδήγησαν στη διόγκωση των χρεών, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν πολλοί: Η αύξηση των επιτοκίων, η άνοδος των κρατικών δαπανών λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και των αμυντικών δαπανών λόγω του πολέμου και των γεωπολιτικών εντάσεων, η διακύμανση του δολαρίου, η αύξηση του υγειονομικού κόστους (στην… ουρά της πανδημίας), η συνεχής γήρανση του πληθυσμού, ακόμη και οι αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή.

Από τους παράγοντες αυτούς, δίδεται μεγάλη έμφαση στο ντόμινο των επιπτώσεων από τις δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων, από την περσινή χρονιά, από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δεδομένου πως η εντατική νομισματική περιοριστική πολιτική δεν άφησε καμία χώρα ανεπηρέαστη. Ωστόσο, μνεία γίνεται και στο νεότερο κλίμα αστάθειας από τον τραπεζικό κλάδο, που επέφερε ένα σημαντικό bank run κυρίως στις ΗΠΑ με επίκεντρο τις μικρότερες τράπεζες.

Η τραπεζική καταιγίδα έχει τη σημασία της λόγω των επιπτώσεων που επιφέρει στα πιστωτικά δεδομένα, με τη σύσφιγξη του δανεισμού και την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων από τις τράπεζες, επηρεάζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη  

Πόσο κοντά στην ύφεση βρίσκονται οι ΗΠΑ – Τα σημάδια της αγοράς και τα διδάγματα της ιστορίας 

Aύξηση τζίρου 10% αναμένουν φέτος οι Έλληνες ξενοδόχοι, υψηλότερες οι επιδόσεις στα resorts (πίνακες) 

Η ΕΚΤ αναζητά τον «νέο Ενρία» – Τα φαβορί για τη διαδοχή του 

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ