Εκτεταμένες συνέπειες θα είχε η τυχόν χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο διολίσθησης του πολέμου σε πυρηνική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη, ανεύθυνη πυρηνική ρητορική», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή οποτεδήποτε», επισήμανε.

«Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης […] παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία […] Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και την αυξάνουμε. Αλλά την ίδια στιγμή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η σύγκρουση να γίνει ένας κανονικός πόλεμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλε πλήρως τη φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας δήλωσε ακόμη πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Κίνα έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη στη Ρωσία, περιλαμβανομένης της διασποράς κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφοράς υλικής υποστήριξης από το Πεκίνο προς τη Μόσχα. «Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πρόσθεσε δε ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευτεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».

Διαβάστε ακόμη

Μέτρα για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων ανακοίνωσε η Κομισιόν

Η Cosco ναυπηγεί δύο ηλεκτρικά κινούμενα container vessels

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα παραδέχεται ανοιχτά τα σχέδιά της για τη Μαριούπολη