Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο στην προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Όλοι οι σύμμαχοι είναι σύμφωνοι πως η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή, πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας και πως η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο», είπε συγκεκριμένα.

Στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συμμετέχει σε συνομιλίες με τους προέδρους εννέα χωρών της ανατολικής πτέρυγας της Ατλαντικής συμμαχίας, την ομάδα των «Εννέα του Βουκουρεστίου».

Οι συνομιλίες στην Μπρατισλάβα διεξάγονται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους, όπου όπως έχει πει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Στη Σύνοδο Κορυφής «θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία με ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας, για να τους βοηθήσουμε να περάσουν από τους κανόνες της σοβιετικής εποχής στους κανόνες του ΝΑΤΟ, και να προσεγγίσουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», είπε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε σε μια πιο ισχυρή δέσμευση για αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως θα εργαστεί ώστε να διασφαλίσει «ότι θα υποδεχθούμε σύντομα τη Σουηδία ως πλήρες μέλος αυτής της συμμαχίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και ζήτησαν να προσχωρήσουν στη συμμαχία ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία κινητοποίησε τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 75 χρόνια για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση.

Η Φινλανδία έγινε επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς είναι αφορολόγητες

Πρίγκιπας Χάρι: Καταθέτει σε δικαστήριο κατά της εφημερίδας Mirror για υπόθεση υποκλοπών

Διασχίζοντας τα Χάιλαντς της Σκωτίας – Κάστρα, μαγευτικά χωριά και η γαλήνη της Φύσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ