ΔΙΕΘΝΗ

Θυγατρική στο Πεκίνο δημιουργεί η πετρελαϊκή Petrobras – Σε τροχιά επαναπροσέγγισης Βραζιλία-Κίνα

Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει από το 5% στο 15% το μερίδιο της στις πετρελαϊκές εισαγωγές της Κίνας - Την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων καλλιεργεί παράλληλα και ο Λούλα ντα Σίλβα

Τη δημιουργία θυγατρικής στην Κίνα σχεδιάζει ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Βραζιλίας, η Petrobras, όπως αποκάλυψε στο πρακτορείο Reuters ο CEO της εταιρείας, με στόχο και την ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών που είχαν περάσει μία φάση… κάμψης επί της προεδρίας του υπερσυντηρητικού Ζαίρ Μπολσονάρο.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, o Ζαν Πολ Πράτες υποστήριξε ότι η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή θα είναι έτοιμη να ανοίξει θυγατρική στην Κίνα, μέσα στην επόμενη χρονιά, εφόσον έχει λάβει και τη σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.

Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι διττός: από τη μία πλευρά η περαιτέρω διείσδυση της εταιρείας στην τεράστια ενεργειακά κινεζική αγορά με απώτερο σκοπό τον τριπλασιασμό του μεριδίου της Petrobras στις πετρελαϊκές εισαγωγές της χώρας μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια και από την άλλη η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων των δύο κρατών. Το τελευταίο είναι σαφώς στους στρατηγικούς στόχους του νέου κεντροαριστεού προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Για το σκοπό αυτό ο επικεφαλής της Petrobras, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρηματικό ταξίδι στην Κίνα, όπου είχε σειρά επαφών.

«Όπως έχουμε την Petrobras America, θα έχουμε και την Petrobras China, καθώς και οι δύο χώρες είναι εξίσσου σημαντικές για μας» τόνισε, στο Reuters, εξηγώντας πως η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της στις κινεζικές πετρελαϊκές εισαγωγές από το τωρινό 5% έως και στο 15% μέσα στα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια.

Μάλιστα, η θυγατρική στην Κίνα θα αποτελέσει όχημα και για νέες επενδύσεις και συμμετοχή σε project σε χώρες, όπως στην Αφρική, όπου οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει αυξημένες εμπορικές σχέσεις.

Ήδη η Petrobras συνεργάζεται όλο και πιο συχνά με κινεζικές εταιρείες, όπως η CNOOC και η Sinopec, σε νέα ενεργειακά project, διασφαλίζοντας μάλιστα χρηματοδότηση από κινεζικές τράπεζες, όπως η Bank of China και η China Development Bank.

Η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών και σε διακρατικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη σύνοδο των κρατών μελών της BRICS, στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο Λούλα ντα Σίλβα συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα αποτελεί κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας, με το διμερές εμπόριο να έχει ξεπεράσει τα 171 δισ. δολάρια πέρυσι.

Διαβάστε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι 4/7 λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος

Ο πληθωρισμός δεν «φρέναρε» και τα διλήμματα «ζώνουν» την ΕΚΤ

Ράλι ανόδου για τη βενζίνη – Αγγίζει τα €2,30 η αμόλυβδη στο κέντρο της Αθήνας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""