Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο φλέγον ζήτημα της Thames Water, δηλαδή της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης στην Αγγλία, η οποία παρέχει φρέσκο και πόσιμο νερό σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τα υψηλά χρέη, ο επίμονος πληθωρισμός, η συστηματική υπο-επένδυση και τα «κύματα» ξηρασίας έχουν προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα βιωσιμότητας στην ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφέλειας, με την κυβέρνηση να εξετάζει και το σενάριο της κρατικοποίησης.

Πληροφορίες του «The Guardian» αναφέρουν ότι η «τρύπα» στα ταμεία της Thames Water ενδεχομένως ξεπερνά τα 10 δισ. στερλίνες (11,6 δισ. ευρώ).

Αυτήν την στιγμή, η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρυθμιστική αρχή υδάτων OFWAT, τα συναρμόδια υπουργεία και τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις. Πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση ρευστότητας, προκειμένου να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πελατών.

Οι πιθανές λύσεις

Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η προσωρινή υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο, προκειμένου με τις «πλάτες» του δημοσίου να διασφαλιστεί ένα έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα σημαίνει την παροχή δημόσιων κονδυλίων αλλά και την αύξηση των λογαριασμών για τους πελάτες.

Άλλες υπό εξέταση λύσεις είναι και η πιθανή πώληση της εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Thames Water αποτελείται από το καναδικό και το βρετανικό συνταξιοδοτικό ταμείο, όπως κι από κρατικά funds της Κίνας και του Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι άμεσες ανάγκες της εταιρείας ενδεχομένως ξεπερνούν τα 10 δισ. στερλίνες. Όμως, σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι τόκοι από το χρέος των 14 δισ. στερλινών.

Υπουργός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας στον «The Guardian», δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει αντίληψη του πραγματικού κόστους» ή των χρημάτων που απαιτούνται να δοθούν από τα δημόσια ταμεία.

Οι εταιρείες ίδρυσης στην Αγγλία ιδιωτικοποιήθηκαν πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Όμως, την περίοδο που ακολούθησε, δεν ήταν λίγοι όσοι άσκησαν δριμεία κριτική για τη διόγκωση του χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δημόσια κατακραυγή για τις παραλίες και τα ποτάμια, τα οποία είναι μολυσμένα με στοιχεία απόρριψης λυμάτων, για την ελλιπή προετοιμασία όσον αφορά την ξηρασία, αλλά και για τις εκτεταμένες διαρροές ύδατος.

Παραιτήθηκε η CEO

Την Τρίτη, η διευθύνουσα σύμβουλος, Σάρα Μπέντλεϊ, υπέβαλε την παραίτησή της, υπό το βάρος των ανησυχιών για την οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και των αντιδράσεων των μετόχων, οι οποίοι απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό της.

Μόλις τον Μάρτιο, οι βασικοί μέτοχοι κατέβαλαν 500 εκατ. στερλίνες σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διαθέσιμων κεφαλαίων. Παράλληλα, υπήρξαν συζητήσεις για την επένδυση ακόμη 1 δισ. στερλινών, αλλά τελικά απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Η τρέχουσα κρίση έρχεται να προστεθεί στην κλιμακούμενη ανησυχία σχετικά με την ευρύτερη κατάσταση των υποδομών στις 11 εταιρείες ύδατος της Αγγλίας. Μόλις τον Δεκέμβριο, η OFWAT έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα κι άλλων αντίστοιχων εταιρειών, όπως των Yorkshire Water, SES Water και Portsmouth Water.

Πρώην στέλεχος της Thames δήλωσε στον «The Guardian» ότι η εταιρεία ύδρευσης αντιμετωπίζει «δυσεπίλυτα» προβλήματα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε «πάνω από 100 χρόνια υποεπενδύσεων». «Οι επενδυτές της Thames πίστευαν ότι θα είχαν απόδοση 3% – 4%. Υποτίθεται ότι θα ήταν μια σταθερή, μακροπρόθεσμη επένδυση. Αλλά η κατάσταση έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο».  

Διαβάστε ακόμα

JP Morgan: Νέες αυξημένες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Παραμένει με συστάσεις υπεραπόδοσης

Ο «πολύ κοινωνικός» Νίκος Α. και η σαπουνόπερα, τα θηρία της Αττικής Οδού, η νέα εξαγορά στις ασφάλειες, ο Βακάκης κάνει δίαιτα και ο KEM μπαίνει στη Μαθιός

Τα 7 μέτρα – «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ