Στη Κίνα βρίσκεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προκειμένου να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή στρατηγική «περιορισμού των κινδύνων» απέναντι στον βασικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ και να δημιουργήσει τις βάσεις για τη διεξαγωγή μίας διμερούς συνόδου φέτος.

«Μόλις προσγειώθηκα στην Κίνα για να συμπροεδρεύσω του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ- Κίνας με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Ουάνγκ Γι», ανέφερε ο Μπορέλ στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X.

Η επίσκεψη Μπορέλ, που είχε αναβληθεί δύο φορές φέτος, αναμένεται να διαρκέσει ως το Σάββατο και να επιτρέψει να συζητηθούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, διεθνή ζητήματα και το εμπόριο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η επίσκεψη Μπορέλ, η πιο πρόσφατη σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο, «αναμένεται να οδηγήσει σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ- Κίνας μέσα στο τρέχον έτος».

Οι σινοευρωπαϊκές σχέσεις εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διότι το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη Μόσχα.

Νέα ώθηση

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συνδυάσουν την επιθυμία τους να εξαρτώνται λιγότερο από τον ασιατικό γίγαντα, κυρίως στην οικονομία, με τη διατήρηση σταθερών δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Η Κίνα χαίρεται με την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ», η οποία «θα δώσει νέα ώθηση στις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο», σχολίασε χθες, Τετάρτη, ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Την ώρα που η διεθνής κατάσταση είναι ασταθής και οι παγκόσμιες προκλήσεις αυξάνονται, μόνο η αλληλεγγύη και η συνεργασία θα επιτρέψουν στη διεθνή κοινότητα να τις ξεπεράσει», υπογράμμισε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

«Ως δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, δύο μεγάλες αγορές και δύο μεγάλοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ευρώπη έχουν τεράστια κοινά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μπορέλ αναμένεται να συζητήσει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα εμφανίζεται ως ουδέτερη πλευρά στη σύγκρουση, μια θέση που επικρίνει η ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις… όπως παλιά

Ο Μητσοτάκης και ο υπουργός-«…αλλού πας και το δίνεις», ο Stefanos αναζητεί κομματικά στελέχη από τον ΣΕΒ και τα ραντεβού του Τσίπρα με την Ντόρα και τον ΓΑΠ

Alphabet: Προς πώληση 79.000 δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ – Πώς θα «τρέξει» το νέο project της PQH

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ