«Διαγραφή Facebook; Ακύρωση / Διαγραφή». Με το δίλημμα για τη διαγραφή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης πάνω σε μια φωτογραφία του Mark Zuckerberg, το περιοδικό Time παρουσιάζει μια πιο σκοτεινή πλευρά του Facebook, δημοσιεύοντας άρθρα για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους ανθρώπους, τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται η προσωπική αυτονομία, ακόμη και η δημοκρατία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βασικό θέμα του.

Το βασικό άρθρο υπογράφει ο Roger McNamee, ο οποίος άρχισε να επενδύει στη Silicon Valley το 1982. Υπήρξε ένας από τους πρώτους επενδυτές του Facebook και σύμβουλος του Mark Zuckerberg, ενώ έχει γράψει το best-seller «Zucked: Waking up to the Facebook Catastrophe».

«Το Facebook δεν θα διορθωθεί μόνο του. Όλα τα κίνητρα που έχει η εταιρεία την κατευθύνουν στο να παραμείνει στη σημερινή της πορεία», γράφει το άρθρο.

«Η πρόσφατη ιστορία θα υποστήριζε την κυνική άποψη ότι η δημοκρατία μας και η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά λειτουργικές ώστε να μπορέσουν να επιβληθούν σε μια μεγάλη εταιρεία. Ωστόσο, πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου η περαιτέρω απραξία του Κογκρέσου πιθανόν θα έχει ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενες καταστροφές, από τις οποίες μπορεί να μην συνέλθουμε για μία γενιά ή και περισσότερο».

«Η ηθική πτώση ενός CEO»

Το άρθρο αναφέρεται και στις αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν, επισημαίνοντας ότι «δεν δίστασε να καταδείξει την ηθική πτώση ενός CEO που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη εις βάρος του κοινού καλού».

Ωστόσο, τονίζει ότι στην περίπτωση του Facebook αυτό έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις, καθώς πολλές εταιρείες μιμούνται το Facebook με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν τα κέρδη τους, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη κι αν το Facebook διορθωθεί, αυτό δεν θα είναι αρκετό.

Σύμφωνα με το άρθρο του Time, το Facebook μετατρέπει την ανθρώπινη εμπειρία σε δεδομένα, χτίζοντας μοντέλα για κάθε έναν ξεχωριστά, από στοιχεία που προκύπτουν από δημόσιους χώρους, καθώς και από την εμπειρία και την ιδιοκτησία των άλλων.

Με τον τρόπο αυτόν κάνει προβλέψεις, για τις οποίες πληρώνουν αδρά οι διαφημιστές, ενώ παράλληλα χειραγωγούνται οι επιλογές των χρηστών του Facebook, ενίοτε και οι συμπεριφορές τους. Όλο αυτό είναι απεριόριστα κερδοφόρο, καθώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις με προβλέψιμο τρόπο, ο οποίος διευκολύνει τη χειραγώγηση.

Ο καπιταλισμός της επιτήρησης

Κάπως έτσι λειτουργεί ένα τεράστιο τμήμα της αμερικανικής οικονομίας και σύμφωνα με τη Shoshana Zuboff του Χάρβαρντ ο τρόπος αυτός λέγεται καπιταλισμός της επιτήρησης. «Η προσωπική αυτονομία και η δημοκρατία δέχονται επίθεση από τον καπιταλισμό της επιτήρησης. Και παρόλα αυτά, η αγορά στην τεχνολογική βιομηχανία του σήμερα είναι μη ρυθμισμένη, επισημαίνει το άρθρο του Time.

«Αυτό έχει επιτρέψει στους τεχνολογικούς κολοσσούς να συμπεριφέρονται σαν μη εκλεγμένες κυβερνήσεις. Τα επικοινωνιακά τους συστήματα έχουν αποκτήσει κεντρική σημασία στον τρόπο ζωής μας, όπως υπογράμμισε ο αντίκτυπος από την κατάρρευση των Facebook, Instagram και WhatsApp αυτήν την εβδομάδα».

Όμως, σύμφωνα με το άρθρο, έχουν και στο χέρι τους το περιεχόμενο «που προκαλεί φόβο και οργή, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη πολλαπλασιάζονται. Ο φόβος και η οργή τρέφουν τον θυμό, ο οποίος υπονομεύει τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με το άρθρο του Time, κάθε φορά που το Fecebook δέχεται πιέσεις για να κάνει αλλαγές, κάνει κάτι που ακούγεται καλό, αλλά δεν είναι. «Το πιο εξοργιστικό παράδειγμα είναι η αλλαγή στον αλγόριθμο το 2018, που μείωσε την ενίσχυση της δημοσιογραφίας έναντι των αναρτήσεων από φίλους και συγγενείς. Το Facebook ισχυρίστηκε ότι αυτό θα ενίσχυε την ουσιαστική διάδραση, αλλά αυτό που έκανε στην πραγματικότητα ήταν να αυξήσει τονκακό λόγο, την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας».

Η ευθύνη στους άλλους

Όπως επισημαίνει το Time, στο Faceboook αρέσει να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών του, οι οποίοι όμως δεν μπορεί να ευθύνονται για το κακό που προκαλεί η πλατφόρμα, ούτε θα πρέπει να περιμένει κανείς από αυτούς να τη διορθώσουν. Η καλή πλευρά του Facebook δεν χρειάζεται τον καπιταλισμό της επιτήρησης, αλλά χωρίς αυτόν το Facebook ως εταιρεία δεν θα ήταν τόσο κερδοφόρο.

«Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν τα τελευταία πέντε χρόνια, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι οι πλατφόρμες του ίντερνετ έχουν ξεκινήσει επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και του αυτοπροσδιορισμού. Είναι μια μάχη που θα κερδίσουν, εκτός αν οι ψηφοφόροι και όσοι φτιάχνουν τις πολιτικές ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βεβαιώσουν ξανά τη δύναμή τους», τονίζει στο άρθρο του ο Roger McNamee.

«Αυτή τη μάχη τη χάνουμε από το 2016, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αύτη η εβδομάδα ήταν ένα σημείο καμπής. Έχουμε τη δύναμη. Το ερώτημα είναι αν έχουμε και το θάρρος να τη χρησιμοποιήσουμε».

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης 100 – 750 ευρώ για 1 εκατ. νοικοκυριά – Τα κριτήρια

Επενδυτική φρενίτιδα από τους Ελληνες εφοπλιστές – $132 δισ. η αξία του ελληνόκτητου στόλου

Ενέργεια: Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακριβότερους λογαριασμούς τον χειμώνα