Το πιλοτήριο ενός Dassault Falcon 2000LXS

Ένα νέο Falcon 2000LXS – που κατασκευάστηκε το 2024 – κοστίζει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ένα μεταχειρισμένο τζετ που κατασκευάστηκε το 2015, σύμφωνα με την εταιρεία τσάρτερ Guardian Jet.

Η πτήση με το Falcon 2000LXS για 300 ώρες το χρόνο ανέρχεται σε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικό κόστος, σύμφωνα με την Guardian Jet. Κατά μέσο όρο, το τζετ καίει περίπου 280 γαλόνια καυσίμου ανά ώρα, το οποίο ανέρχεται σε 1.400 δολάρια σε ωριαίο κόστος καυσίμων, σύμφωνα με το Business Insider.

Πηγή: Dassault Aviation

Σύμφωνα με τον μεσίτη αεροσκαφών JetCraft, «μόνο το 17% των αεροσκαφών Falcon 2000LXS αγοράστηκαν μεταχειρισμένα, ενώ η πλειονότητα αγοράστηκε καινούργια το 2019».

Το 2000LXS τροφοδοτείται από τους κινητήρες PW308C της Pratt & Whitney, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Dassault.

Αρκετά αεροσκάφη παρόμοιου μεγέθους, όπως το Gulfstream G280 και το Bombardier 650, είναι αρκετά φθηνότερα. Και τα δύο αυτά αεροσκάφη κοστίζουν περίπου 24,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Guardian Jet.

Το Falcon 2000LXS έχει εμβέλεια περίπου 4.600 μίλια.

 

Το εσωτερικό ενός Dassault Falcon 2000LXS

Το αεροσκάφος μπορεί να κάνει δρομολόγια όπως για παράδειγμα, από το Ντουμπάι στο Λονδίνο, από Νέα Υόρκη προς Κοπεγχάγη και από Σιγκαπούρη προς Ντουμπάι χωρίς στάση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Dassault. Αυτές οι πτήσεις διαρκούν συνήθως έως και οκτώ ώρες.

Πηγή: Dassault Aviation

Αρκετά επαγγελματικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Bombardier 650, έχουν παρόμοια εμβέλεια 4.600 μιλίων.

Το Falcon 2000LXS έχει άνοιγμα φτερών 21,3 μέτρα, μήκος 20,1 μέτρα και ύψος 7 μέτρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Dassault.

 

Ένα μετατρεπόμενο κρεβάτι σε ένα Dassault Falcon 2000LXS

Πηγή: Dassault Aviation

Διασημότητες και μεγιστάνες έχουν αγοράσει διάφορα μοντέλα του Falcon 2000 τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση του Forbes τον Οκτώβριο, αρκετοί Αμερικανοί μεγιστάνες έχουν στην κατοχή τους ένα Falcon 2000. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η οικογένεια Άντερσεν, ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας Andersen Construction Company με έδρα το Όρεγκον, και ο Τζεφ Χάνσεν, ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ.

Πηγή: Dassault Aviation

Ο Τζον Τραβόλτα δήλωσε στο Aviation International News σε συνέντευξή του το 2020 ότι κατέχει δύο Falcon – το 2000 και το 900. Ο διάσημος αγωνιστής της Formula 1, Μάικλ Σουμάχερ, είχε επίσης κάποτε στην κατοχή του ένα Falcon 2000 με αριθμό νηολόγησης VP-CGM.

Το Falcon 2000LXS μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 επιβάτες.

Πηγή: Dassault Aviation

Σύμφωνα τις προδιαγραφές της Dassault, το αεροσκάφος διαθέτει δύο καμπίνες – μία με μεμονωμένα δερμάτινα καθίσματα και μία άλλη με τραπέζι συνεδριάσεων και τραπεζαρία. Το τζετ μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να προστεθεί ένας καναπέ-κρεβάτι ή δύο επιπλέον καθίσματα.

Το τζετ διαθέτει επίσης μαγειρείο, μπάνιο και αποθηκευτικό χώρο. Δεν υπάρχουν ντους επί του σκάφους.

Διαβάστε ακόμη

3+1 στοιχήματα τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

Φουρλής: Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ – Το project στο Ελ. Βενιζέλος και το deal με τους Σουηδούς

ΤΧΣ: Στα €4 η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών της Πειραιώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ