Στο ανώτατο εύρος, ήτοι στα 4 ευρώ έκαστη, διατέθηκαν οι μετοχές που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, κατά το placement που ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό με σημερινή ανακοίνωσή του το Ταμείο. Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι  τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150 μετοχές, αφού το ΤΧΣ , άσκησε πλήρως το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, δηλαδή αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά 62.518.361 μετοχές

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 17, παρ. 2 και 21 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις 03.03.2024, σχετικά με τη διάθεση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») συμμετοχής 22% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.» («Πειραιώς Holdings»), που αντιστοιχεί σε 275.080.789 υφιστάμενες κοινές, ονομαστικές, άυλες, με δικαίωμα ψήφου μετοχές εισηγμένες στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,93 στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς Holdings (η «Προσφορά»), με δικαίωμα αύξησης του αριθμού των προσφερόμενων μετοχών κατά έως 62.518.361  μετοχές, κατά την αποκλειστική κρίση του ΤΧΣ (το «Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς»), σύμφωνα με τις από 04.03.2024, 05.03.2024 και 06.03.2024  αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ: (α) το ΤΧΣ άσκησε πλήρως το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, δηλαδή αύξησε τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην Προσφορά κατά 62.518.361 μετοχές και, ως αποτέλεσμα, ο τελικός αριθμός των μετοχών που προσφέρονται μέσω της Προσφοράς είναι 337.599.150 μετοχές (οι «Προσφερόμενες Μετοχές»), και (β) η τιμή προσφοράς για τις Προσφερόμενες Μετοχές, με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας κατάρτισης βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 4 Μαρτίου 2024 έως τις 6 Μαρτίου 2024 στη διεθνή προσφορά, καθορίστηκε εντός του στενότερου εύρους τιμών €3,90– €4,00, ως δημοσίως ανακοινώθηκε την 06.03.2024, είναι σύμφωνη με τον προσδιορισμό ενδεικνυόμενης τιμής που τέθηκε σε €4,00 ως δημοσίως ανακοινώθηκε στις 06.03.2024, και ορίζεται σε €4,00 ανά Προσφερόμενη Μετοχή. Η τιμή προσφοράς ισχύει τόσο για τη διεθνή προσφορά όσο και για την ελληνική δημόσια προσφορά.

To placement ολοκληρώθηκε χθες στις 4 μμ, με σημαντική υπερκάλυψη τόσο τόσο για το ελληνικό, όσο κυρίως για το διεθνές βιβλίο,  με τις μετοχές κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),  να διατίθενται με premium, δεδομένου ότι την τελευταία συνεδρίαση πριν το placement η μετοχή έκλεισε στα 3,98 ευρώ.

Όπως έγραφε από χθες το newmoney, οι προσφορές προσέγγισαν τα 13 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξε υπερκάλυψη κατά 10 φορές. Στο σκέλος των long term επενδυτών μέχρι χθες το μεσημέρι είχε καταγραφεί υπερκάλυψη 1,5 φορά.

Όσον αφορά στο ελληνικό βιβλίο, αυτό φέρεται να συγκέντρωσε προσφορές, ύψους άνω των 550 εκατ. ευρώ.

O Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς. Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την ομάδα του ΤΧΣ για την προετοιμασία και επιτυχημένη εκτέλεση της συναλλαγής αυτής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες, γεγονός που μας αφήνει με ένα βαθύτατο αίσθημα ικανοποίησης. Η τέταρτη κατά σειρά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 6 μηνών) , επιτυχής αποεπένδυση, αποτελεί μια πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής και των βασικών επιλογών του Ταμείου. Η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς υπερακόντισε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας (περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 4 φορές για το Ελληνικό ή περίπου8 φορές για τη συνολική προσφορά).

Η προσέλκυση, από την έναρξή της διάθεσης (το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου σε 6 μόλις λεπτά από το άνοιγμα), ισχυρότατου ενδιαφέροντος από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία. Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές.

Για τον λόγο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση – ιδιαίτερα δε προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου – και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα.

Ένα εξίσου μεγάλο «μπράβο και ένα ευχαριστώ από καρδιάς» αξίζει και στους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της συναλλαγής. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην έως τώρα εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση, όχι μόνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και ολόκληρης της στρατηγικής αποεπένδυσης.

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχή έκβαση του στόχου της αποεπένδυσης του Ταμείου, η οποία αποτελεί ορόσημο για την εθνική οικονομία και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη πλέον των αγορών στις λαμπρές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Xατζηδάκης: Επιτυχία χωρίς προηγούμενο

Για επιτυχία χωρίς προηγούμενο που βάζει το τραπεζικό σύστημα σε νέα σελίδα κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Οπως αναφέρετα σε σχετική ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η επιτυχία της διάθεσης του 27 % των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν έχει προηγούμενο! Δεν είναι μόνο ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε ήταν 8 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προσφορά. Είναι και οι τιμές που προσφέρθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα έναντι της τιμής του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας! Πράγμα εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής διάθεσης μετοχών οι τιμές διαμορφώνονται σχεδόν πάντοτε με έκπτωση υπέρ των αγοραστών.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει επίσης την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η Τράπεζα Πειραιώς το 2019. Αυτό υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της σημερινής επιτυχίας.

Το τραπεζικό μας σύστημα από σήμερα αλλάζει σελίδα. Από την εποχή της κρίσης και των ανακεφαλαιοποιήσεων, στην εποχή που υψηλής ποιότητας επενδυτές εκφράζουν όπως φάνηκε τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον τους για όλες τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβραβεύουν τη στρατηγική της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προετοίμασε και οργάνωσε τη διαδικασία με αποτελεσματικότητα. Υπογραμμίζουν την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης, όχι μόνο για τον τρόπο και το χρόνο που προχώρησε η αποεπένδυση του Δημοσίου, αλλά και γενικότερα για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Και αποτελούν τελικά μια πολύ σοβαρή εθνική επιτυχία!

Δουλειά της κυβέρνησης σε αυτή τη νέα εποχή για το τραπεζικό μας σύστημα είναι δύο πράγματα: Να εξασφαλίζει συνθήκες που να επιτρέπουν τη λειτουργία ενός ρωμαλέου τραπεζικού συστήματος. Και να υιοθετεί κάθε πρωτοβουλία που διασφαλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών όπως γίνεται στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό θα κάνουμε. Διότι ισχυρές τράπεζες που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά προσφέροντας περισσότερα προϊόντα και επιλογές στους πελάτες τους, είναι όφελος για τα νοικοκυριά. Όφελος για τις επιχειρήσεις. Όφελος για την εθνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

3+1 στοιχήματα τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

Φουρλής: Έρχονται τα νέα ΙΚΕΑ – Το project στο Ελ. Βενιζέλος και το deal με τους Σουηδούς

Η λαχτάρα της Οδησσού, αρχηγέ πού είναι οι βουλευτές σου(!), ο Στέφανος, the accountant και το ενέχυρο, ο Μυστακίδης παίρνει την Aegean Baltic, ο Φουρλής και η Ελλάκτωρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ