Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της Fourlis Συμμετοχών σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας του Ομίλου στις χώρες που διαθέτει παρουσία. Με επίκεντρο τα ΙΚΕΑ και όχι μόνο, στο επόμενο διάστημα η επέκταση του δικτύου των αλυσίδων της Fourlis θα επιταχυνθεί, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και το project στο ακίνητο που στεγάζει το ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο το οποίο ανακαινίζεται για να φιλοξενήσει καταστήματα της Intersport, της Holland & Barrett και ενός ακόμη πολύ γνωστού brand. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και τα project της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ με αιχμή την ανάπτυξη νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής στην περιοχή του Ασπροπύργου που θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Αναλυτικά, ο Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος του ΔΣ της Fourlis Συμμετοχών ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης ΓΣ της εταιρείας που ενέκρινε τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Κηφισιά (στο κτίριο της Ελλάκτωρ στην οδό Ερμού) πως έπειτα από σημαντικό χρονικό διάστημα, δρομολογείται το άνοιγμα νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το κατάστημα στην Πάτρα που θα λειτουργήσει στο retail park πoυ αναπτύσσεται σε ακίνητο απέναντι από το νέο λιμάνι της πόλης, βαίνει προς ολοκλήρωση. Αντίστοιχα, σε φάση κατασκευής βρίσκεται το ΙΚΕΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, σε έκταση 40 στρεμμάτων. Ακόμη, έγινε γνωστό πως δόθηκαν οι άδειες για την ανάπτυξη του καταστήματος ΙΚΕΑ στο Ελληνικό.

Η επένδυση στο Ελ. Βενιζέλος

Αναφορικά με το retail hub στο κτίριο που στεγάζει το ΙΚΕΑ στον αεροδρόμιο στο Ελ. Βενιζέλος, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στο επόμενο δίμηνο, όπως ανέφερε η διοίκηση, η ανακαίνιση θα έχει ολοκληρωθεί. Ως γνωστόν, το ΙΚΕΑ στο Ελ. Βενιζέλος θα μικρύνει σε χώρους και από τα 25.000 τετραγωνικά θα απελευθερωθούν περίπου 10.000 τμ. Σε αυτά θα δημιουργηθεί ένα retail hub που θα φιλοξενήσει καταστήματα της Intersport, της Holland & Barrett και ενός ακόμη γνωστού retailer που θα μισθώνει χώρο στο ακίνητο το όνομα που οποίου, όπως ανέφερε ο κ. Φουρλής, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να γνωστοποιηθεί καθώς δεν έχει υπογραφεί το τελικό συμφωνητικό.

Όπως σημειώθηκε, με δεδομένο ότι λόγω των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στο κομμάτι του logistics δεν απαιτείται να υπάρχουν τόσο μεγάλες αποθήκες, το μοντέλο των υπερ-καταστημάτων ΙΚΕΑ προσαρμόστηκε, πέτυχε σε Λάρισα και Ιωάννινα και τώρα εφαρμόζεται στο Ελ. Βενιζέλος με στόχο, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί η εμπορική κίνηση.

Το Κέντρο Διανομής του ομίλου ΙΚΕΑ

Ο κ. Φουρλής στάθηκε επίσης στα οφέλη που δημιουργεί για τον όμιλο η μεγάλη συμφωνία για την ανάπτυξη – μέσω της θυγατρικής TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ – νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής του IKEA Group στον Ασπρόπυργο που θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως τόνισε, ο όμιλος ΙΚΕΑ επιδίωκε να δημιουργήσει ένα διαμετακομιστικό κέντρο στην Ανατ. Μεσόγειο με δεδομένη την ανάπτυξη αγορών όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία. Ο όμιλος Foulis πέτυχε έπειτα από διαγωνισμό να κερδίσει το project και η θετική αυτή εξέλιξη θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα την εταιρεία, τόνισε. Το κέντρο θα εξυπηρετεί αρχικά τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ισραήλ και Κύπρο, με στόχο να προστεθούν και επιπλέον χώρες μελλοντικά. Θα έχει επιφάνεια 50.000 τμ και θα αποτελεί ιδιοκτησία της Trade Estates ενώ θα σχεδιαστεί και αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Ten Brinke Hellas. Τη λειτουργική διαχείριση θα έχει η Trade Logistics, εταιρεία του Ομίλου Fourlis. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η κατασκευή του θα ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 3ο τρίμηνο του 2025.

Διαβάστε ακόμη

3+1 στοιχήματα τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία

ΣτΕ: Μετακομίζει για 4 χρόνια λόγω επισκευών – Θα αυξηθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις

ΤΧΣ: Στα €4 η τελική τιμή προσφοράς των μετοχών της Πειραιώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ