Οι πολίτες του Περού τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη την Κυριακή υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό και στο δικαστικό σύστημα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, κατέδειξε έξιτ πολ.

Ο Βισκάρα ανήγγειλε πως σχεδίαζε τις μεταρρυθμίσεις αυτές τον Αύγουστο, έπειτα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία ενεπλάκησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πολιτικοί. Εγκρίθηκαν διστακτικά από το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση.

Συνολικά 24,3 εκατομμύρια πολίτες του Περού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για τις προτάσεις αυτές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων αλλά και η αναδιαμόρφωση του συστήματος διορισμού των δικαστών και των εισαγγελέων. Εν μέρει, αυτή η τελευταία μεταρρύθμιση πυροδοτήθηκε εξαιτίας ενός δικαστικού σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής έναντι ανταλλάγματος που ήλθε στο φως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου της Ipsos Perú που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου América Televisión, το 87,1% τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των κανόνων για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και το 85% ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η τρίτη πρόταση, να απαγορευθεί η άμεση επανεκλογή των μελών του Κογκρέσου έπειτα από την πενταετή θητεία τους, φέρεται να εγκρίθηκε από το 85,2% των ψηφοφόρων, κατά το ίδιο έξιτ πολ.

Μια τέταρτη πρόταση, να δημιουργηθεί ένα δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, απορρίφθηκε από το 85,1% των εκλογέων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, η οποία είχε περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±5,5%.

Ο Βισκάρα είχε ταχθεί υπέρ των τριών πρώτων μεταρρυθμίσεων, αλλά είχε εναντιωθεί στην διατύπωση της τέταρτης, καθώς θεωρούσε ότι «διαστράφηκε» από μέλη του σημερινού Κογκρέσου, με σκοπό να αφαιρεθεί μέρος των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας προς όφελος της νομοθετικής.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν υποχρεωτική, επί ποινή προστίμου.

Ο Βισκάρα ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο, μετά την παραίτηση του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος ενεπλάκη σε υποθέσεις διαφθοράς.

Εάν το έξιτ πολ επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια νέα πολιτική νίκη για τον Βισκάρα επί της δεξιάς αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία της Κέικο Φουχιμόρι, άλλοτε υποψήφιας για την προεδρία του Περού, η οποία προφυλακίστηκε τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας της από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Odebrecht το 2011.

«Σήμερα νίκησε το Περού», τόνισε ο Βισκάρα μέσω Twitter, αλλά «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να φέρουμε την ευημερία σε όλους τους Περουβιανούς».