Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία συγκεκριμένη εικόνα άρχισε να κυκλοφορεί διαρκώς στα social media -το πρόσωπο του Ρώσου ποιητή Πούσκιν, ο αριθμός επτά και αρκετά emoji, τα οποία έδειχναν ένα αγόρι να περπατάει. 

Για τους περισσότερους από εμάς, όλα αυτά τα ακατάληπτα δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Για ορισμένους Ρώσους, όμως, σημαίνουν κάτι πολύ απλό: «Έλα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης στις 7.00 στην πλατεία Πούσκιν». 

Και γιατί οι διοργανωτές να μπουν στον κόπο να κάνουν κάτι τόσο περίπλοκο; Μα φυσικά, επειδή οι μη αδειοδοτημένες διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία από το 2014 και ενδεχόμενη παραβίαση του νόμου επισείει ποινή κράτησης 15 ημερών. Εάν μάλιστα, συλληφθείς ξανά για τον ίδιο λόγο, η φυλάκιση φθάνει τα πέντε χρόνια. 

Έτσι, όπως αναφέρει το BBC, τα τελευταία χρόνια οι ακτιβιστές χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα και κωδικούς, προκειμένου να οργανωθούν διαδικτυακά, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις ρωσικές αρχές. «Μου αρέσει, ας πάμε μια βόλτα στο κέντρο» ή «ο καιρός είναι τέλειος για μια βόλτα» είναι μερικές από τις εκφράσεις που «επιστρατεύονται».  

Ας σημειωθεί ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί για συμμετοχή σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου. Η επίσημη κατηγορία αφορά τη συμμετοχή σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση. 

Διαβάστε επίσης:

Ποιος επιχειρηματίας πιστεύει ότι το bitcoin είναι το πιο σπάνιο περιουσιακό στοιχείο – Τι δηλώνει για τον χρυσό

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid) 

Μύκονος: «Χορός» νέων αφίξεων και επιχειρήσεων στο νησί των Ανέμων (pics)