Εκτός από «οροφή του κόσμου», το απομονωμένο Θιβέτ θα μπορούσε να αποτελέσει σε λίγα χρόνια και τη βασική… πρίζα του κόσμου, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια -ικανή να καλύψει συνδυαστικά τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, στην περιοχή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα ισχύος έως 600 GW, μετατρέποντας το Θιβέτ σε «πρωταγωνιστή» της προσπάθειας της Κίνας να πετύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.

Ο σταθερά δυνατός άνεμος αποτελεί τον βασικό σύμμαχο αυτού του project. Μάλιστα, αν ληφθούν υπόψη και οι ενεργειακές δυνατότητες των γειτονικών περιοχών, η συνολική εγκατεστημένη ισχύ θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 1.020 GW.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι κινεζικές αρχές, οι οποίες θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, έχουν δώσει εντολή επιτάχυνσης του σχεδίου κατασκευής των πρώτων αιολικών πάρκων.

Ωστόσο, κάθε φιλόδοξο σχέδιο εμπεριέχει και μια σειρά δυσχερειών. Για παράδειγμα, οι κακοφτιαγμένοι δρόμοι καθιστούν δύσκολη τη μεταφορά του απαιτούμενου εξοπλισμού, ενώ το μειωμένο οξυγόνο (λόγω του υψομέτρου) περιορίζει την αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών.

Σήμερα, το Θιβέτ έχει εγκατεστημένη «πράσινη» ενέργεια μόλις 4,8 GW, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Κίνα, ενώ η παραγωγή από τα αιολικά δεν ξεπερνά τα 30 MW.

Επιδίωξη της Κίνας είναι σε μερικά χρόνια η εν λόγω εικόνα να έχει αλλάξει πλήρως και η ορεινή περιοχή των Βουδιστών Θιβετιανών να κατέχει καίριο ρόλο στο ενεργειακό «αύριο» της Νο.2 οικονομίας του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα:

Μικρά και μεγάλα ακίνητα στο σφυρί από τις παλιές… δόξες του ΧΑ: Θεμελιοδομή, Ράδιο Κορασίδης, ΑΤΛΑΝΤΙΚ, AA Holdings

Η επόμενη μέρα για τις ιχθυοκαλλιέργειες – Τα deals και οι επενδύσεις

Το βαθύ πουγκί της Cosmote, ο αρπαγμένος Φέσσας και ο θυμωμένος Προκοπίου, το ερείπιο της Famar και η αποζημίωση στην Ελλάκτωρ