Στο μεγαλύτερο πείραμα «αξιοποίησης χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογούμενων» καθίσταται ένα μικροσκοπικό χωριό στην κεντρική Ιταλία, το οποίο έχει βάλει στόχο να καταπολεμήσει το πρόβλημα της αστικοποίησης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Ο λόγος για το Τρεβινάνο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου και το οποίο έχει πληθυσμό μόλις 142 ατόμων.  

Αυτό το μικροσκοπικό χωριό μόλις εξασφάλισε 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν ολίγοις, περίπου 140.000 ευρώ για κάθε έναν κάτοικο. Στόχος είναι να «χτιστεί» μια βιώσιμη οικονομία, η οποία θα πείσει τους νέους να επιστρέψουν στην ιταλική επαρχία.  

Για πολλούς, αυτό το πείραμα αποτελεί «δώρο θεού», καθώς εφόσον πετύχει και στην πράξη, θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα ερειπωμένα ή προς εγκατάλειψη χωριά, τα οποία αναζητούν μια σανίδα σωτηρίας για να αντιστρέψουν την πορεία προς τον οικονομικό και πληθυσμιακό μαρασμό. 

Ας μην ξεχνάμε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και το Airbnb, το οποίο δίνει δωρεάν σπίτια στην ιταλική επαρχία, υπό την προϋπόθεση οι ενοικιαστές να μείνουν στην περιοχή για τουλάχιστον 12 μήνες.  

«Επενδύουμε σε μια σειρά μικρών αλλά υψηλής σημασίας projects, τα οποία από κοινού θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορούν να γίνουν παράδειγμα και για άλλα χωριά» τονίζει η Αλεσάντρα Τερόσι, δήμαρχος του γειτονικού Ακεπεντέντε, στην οποία ανήκει το Τρεβινάνο. 

Απώτερη επιδίωξη, όπως προαναφέρθηκε, είναι η σωτηρία αυτών των οικισμών από τον αφανισμό. Η μείωση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη των σπιτιών συνιστούν τους πρώτους βασικούς στόχους. Κι αυτό θα επιτευχθεί, εξηγεί η Τερόσι, μόνο εφόσον πείσουμε τους ανθρώπους να μην διαλέγουν τα αστικά κέντρα, με κριτήριο την εξεύρεση εργασίας και τις καλύτερες υπηρεσίες. 

Το Τρεβινάνο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Ρώμη. Διαθέτει απέραντα χωράφια, αλλά και μία μικροσκοπική πλατεία. Δεν έχει σχολείο, ενώ το ταχυδρομείο σπάνια το βρίσκει κάποιος ανοιχτό. Όμως, στην περιοχή λειτουργούν δύο ταβέρνες, οι οποίες βέβαια σερβίρουν μόνο τα Σαββατοκύριακα.  

Το σχέδιο «αναβίωσης» του Τρεβινάνο εστιάζει στην υλοποίηση πολλών και διαφορετικών μικρών projects. Καμία κολοσσιαία κατασκευή, κανένας «πύργος στην έρημο» διαμηνύει η Τερόσι, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.  

Τα projects αναβίωσης του χωριού

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το Via Francigena, ένα από τα παλαιότερα προσκυνηματικά μονοπάτια, το οποίο ενώνει το Canterbury με την πρωτεύουσα. Η δήμαρχος θέλει να ανακαινίσει τα μισογκρεμισμένα σπίτια, ώστε να χρησιμοποιούνται από τους τουρίστες ως προσωρινά καταλύματα. Ταυτόχρονα, με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, επιθυμεί να ναυλώσει ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία θα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. 

Μία ακόμη πρωτοβουλία αφορά την αποκατάσταση του τοπικού κάστρο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό, αποτελώντας έναν νέο εκδρομικό προορισμό για μαθητές και σπουδαστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία και τη γεωλογία. Φυσικά, πέραν όλων αυτών, στη βεντάλια των έργων συγκαταλέγεται τόσο η εγκατάσταση ενός γρήγορου δικτύου ίντερνετ, όσο και η πρόσβαση σε πράσινη και ανανεώσιμη ενέργεια.  

Όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το 2026, διαφορετικά η περιοχή θα χάσει την πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.  

«Ακόμη κι αν επιτύχουμε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα» τονίζει ο Ροσάνο Παζάγκλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μολίζε στη νότια Ιταλία. «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην κινητικότητα. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι απλή συζήτηση». 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κατρίνης και το… προζύμι, το ομόλογο του Δημοσίου «υπέρ Παντελή», το χρυσάφι της Ιntrum και το μισό δισ. της Lamda από τα σπίτια

Ρεβυθούσα: Το συναρπαστικό story μιας υπερπολύτιμης στρατηγικής υποδομής

ΕΛΠΕ: Τι σχεδιάζουν στις έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό