Ενεργά παρόν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα οικόπεδα στις πρόσφυγες που έχουν γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από οικολογικές οργανώσεις. Όπως τόνισε αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των 204,3 ΜW στην Κοζάνη, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ ρωτήθηκε  για τον σχεδιασμό του ομίλου γύρω από το θέμα των εξορύξεων που βρίσκονται ξανά στην επικαιρότητα μετά από μία διετία επενδυτικής αδιαφορίας.

Η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε την ανάγκη να συμμετέχει σε κοινοπραξίες με ισχυρούς εταίρους για τις εξορύξεις, ενώ απέφυγε να απαντήσει στις πληροφορίες που θέλουν τη γαλλική Total να μην επιδιώκει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία Τotal-Exxon Mobil –ΕΛΠΕ για τα οικόπεδα Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κάθε 3 έως 6 μήνες υπάρχει μια συνεκτίμηση της κατάστασης με τους διεθνείς operators. Ο όμιλος ΕΛΠΕ είπε παραμένει στην περιοχή και θα αξιολογήσει πώς θα προχωρήσουν οι έρευνες και αν θα είναι με τους ίδιους ή διαφορετικούς συμμάχους η εμπειρία των οποίων είναι πολύτιμη για τις έρευνες σε μεγάλα βάθη.

Εδώ και καιρό το τιμόνι των Ελληνικών Πετρελαίων έχει στρέψει και προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που παραμένουν κυρίαρχη πολιτική του σχεδίου μετασχηματισμού της εταιρείας. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι η ενεργειακή κρίση και η Ευρωπαϊκή πολιτική απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο επαναφέρουν στο προσκήνιο τους υδρογονάνθρακες που αποτελούν πλέον και κεντρική κυβερνητική γραμμή.

Στο περιθώριο των χθεσινών εγκαινίων ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ τις τρισδιάστατες (2D) σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό κόλπο και μέσα σε έξι με 12 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων ώστε να αποφασιστεί σε ποια σημεία θα γίνουν πιθανώς πιο αναλυτικές σεισμικές έρευνες.

Όπως σημείωσε από τα αποτελέσματα των ερευνών θα εξαρτηθεί η προσέλκυση εταίρου για τις δυο συγκεκριμένες περιοχές.

Σε σχέση με το ρόλο των διεθνών κολοσσών για έρευνες και εκμετάλλευση κυρίως φυσικού αερίου, μετά την κρίση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ υπενθύμισε πως επί δεκαετίες η Ευρώπη επικεντρώθηκε στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας που εξαντλούνται. Πλέον αναζητούνται νέες περιοχές μια από τις οποίες μπορεί να είναι ο Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Σε σχέση με την νέα μονάδα φυσικού αερίου των ΕΛΠΕ ισχύος 860 MW αναφέρθηκε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει το σχεδιασμό δίπλα στη σημερινή μονάδα της Elpedison.

Η διοίκηση του ομίλου εκτίμησε πως η μικρή παράταση στη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν ανατρέπει το σχεδιασμό ενεργειακών ομίλων για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Όπως αναφέρθηκε οι μονάδες φυσικού αερίου θα είναι μονάδες βάσης στο δρόμο προς τις ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα πάνω κάτω με τα αυτοκίνητα – Γιατί τα μεταχειρισμένα κοστίζουν πλέον περισσότερο από τα καινούργια 

ΑΑΔΕ: Συνεργασία τύπου μοντέλο «Airbnb» και με e-food, Wolt και Βox

Lamda: Πώς προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό (pic)