O γαλλικός κολοσσός της TotalEnergies είναι η επόμενη εταιρεία του ενεργειακού κλάδου διεθνώς που μπαίνει στο στόχαστρο των ακτιβιστών-μετόχων που επιδιώκουν την υιοθέτηση πιο… πράσινων στόχων και κριτηρίων από ένα από τα επίλεκτα μέλη της ομάδας των Big Oil.

Στην περίπτωση του γαλλικού ομίλου, δημοσίευμα των «Financial Times», αποκάλυψε πως η ολλανδική οργάνωση Follow This, σε συνεργασία με 17 ακόμη μετόχους, υπέβαλε πρόταση ψηφίσματος εν όψει της επικείμενης γενικής συνέλευσης της εταιρείας με στόχο να υποχρεώσει τη διοίκηση της TotalEnergies να δεσμευτεί στην υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030.

Η γενική συνέλευση θα λάβει χώρα στις 26 Μαίου.

Η εν λόγω ομάδα των μετόχων συγκεντρώνει περίπου το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Total. Όμως, η πίεση που θα ασκήσει θα είναι ασφυκτική προκειμένου να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους μετόχους προκειμένου να αναγκάσουν τη διοίκηση να υιοθετήσει πιο δυναμικούς στόχους Scope 3, ήτοι στα επίπεδα ρύπων που παράγει από τις μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η τακτική, άλλωστε, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στο παρελθόν προκειμένου να ασκηθεί αντίστοιχη πίεση στις διοικήσεις έτερων ενεργειακών κολοσσών όπως η BP, η Shell, η Chevron και η ExxonMobil.

Τι θα ζητήσουν

Οι ακτιβιστές-μέτοχοι θεωρούν πως οι τωρινοί στόχοι που έχει υιοθετήσει η Total βρίσκονται μακριά από τα κριτήρια που θέτει η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, με σκοπό τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η επίσημη πρόβλεψη της εταιρείας είναι πως οι εκπομπές Scope 3 θα κινηθούν κάτω των 400 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2030. Όμως, το νούμερο αυτό είναι ανάλογο της περσινής επίδοσης της Total, στα 389 εκατ. τόνους CO2, κάτι που σημαίνει πως ουσιαστικά δεν πρόκειται να σημειώσει ιδιαίτερη μείωση τα επόμενα χρόνια.

Η διοίκηση από την πλευρά της ισχυρίζεται πως η διατήρηση των επιπέδων αυτών συνδέεται με την αύξηση της ενεργειακής παραγωγής, καθώς η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε τροχιά απολιγνιτοποίησης, με τη μείωση της χρήσης άνθρακα και την αύξηση του φυσικού αερίου.

Επίσης διατείνεται ότι από τα πετρελαϊκά προϊόντα οι εκπομπές Scope 3 θα μειωθούν κατά πάνω από 30% μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει κάθετα τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, στα 5 δισ. δολάρια ετησίως. Όμως, οι ακτιβιστές θα βάλουν στο στόχαστρο τους τις συνεχιζόμενες μεγάλες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, κυρίως στο πετρέλαιο.

Σημειωτέον πως στη γενική συνέλευση του 2020, ένα ψήφισμα για την υιοθέτηση πιο δυναμικών μέτρων για τη μείωση των ρύπων από την εταιρεία, το οποίο είχε καταθέσει η γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Meeschaert υποστηρίχθηκε από το 17% των μετόχων.

Ωστόσο η περσινή απόπειρα και πάλι από την ολλανδική Follow This να προωθήσει στη γενική συνέλευση ένα ψήφισμα με πιο δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους από την εταιρεία είχε απορριφθεί. Έκτοτε, ωστόσο, ο πόλεμος έφερε αναγκαστικά μια αύξηση της πίεσης τόσο για νέα ενεργειακά project μακριά από τη Ρωσία όσο και για ενίσχυση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Αποκαλυπτήρια» για το σχέδιο που παγώνει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Η αποχή «αβαντάρει» τη ΝΔ, ο Δένδιας, ο Χατζηδάκης και… ο Ανδρουλάκης, ο Νο2 της Intrakat και ο Βρεττός που κέρδισε τον Σκλαβενίτη

ΥΠΟΙΚ: Έλεγχοι σε ελληνικά ΑΦΜ με καταθέσεις, επενδύσεις και συντάξεις στο εξωτερικό