“Σφίγγει ο κλοιός” για όσους κρύβουν λεφτά στο εξωτερικό. Με απόφαση ΣταϊκούραΒεσυρόπουλου διευρύνεται η λίστα χωρών που δίνουν “αυτοματοποιημένα” στοιχεία για την περιουσία Ελλήνων σε ξένες τράπεζες –και όχι μόνον. Η ΑΑΔΕ συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία και βλέπει πλέον όσους κρύβουν περιουσίες  στην Ελβετία, στην Άπω Ανατολή και το Χονγκ Κονγκ, ή άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Η “Πολυμερής Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών” και  η “Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών” μεταξύ κρατών-μελών του ΟΟΣΑ (ή και μόνον τα ακρωνύμιο «ΠΣΑΑ» και  «ΑΑΠ») έχουν κάνει να χάσουν τον ύπνο τους πολλές χιλιάδες – ή και εκατοντάδες χιλιάδες- Έλληνες, πέραν εκείνων που ήδη «φιγουράρουν» στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς ή Παναμά. Πρακτικά καταργείται η «εχεμύθεια» την οποία προσέφεραν εκατοντάδες κράτη για να προσελκύσουν παράνομο χρήμα, αφού πλέον δίνουν πλήρη στοιχεία  στις ελληνικές αρχές για έλεγχο.

Με τη νέα λίστα Σταϊκούρα – Βεσυρόπουλου καθορίζονται 60 χώρες που δίνουν τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και προϊόντων, που ανήκουν σε φορολογουμένους Ελλάδος. Με τις 45 εξ αυτών η Ελλάδα ανταλλάσσει στοιχεία, ενώ οι άλλες 15 δίνουν μόνο, χωρίς να ζητούν στοιχεία οι ίδιες.

Έτσι, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα , τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στο λογαριασμό Ελλήνων, από τα νησιά Φερόε και την Ανγκουίλα έως τη Σιγκαπούρη, τη Ρωσία και την Κίνα.

Και δεν βλέπει απλώς “κωδικούς” λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα. Αλλά έχει τα πλήρη στοιχεία και αριθμούς λογαριασμών, με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ , μέχρι και ημερομηνία γέννησης.

Οι κινήσεις θα  παρακολουθούνται  -και από το πρώτο ευρώ!  Δεν υπάρχουν κατώτατα όρια, καθώς θεωρήθηκε ότι μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν μέσω της διάσπασης λογαριασμών σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Τι «βλέπει» ο παγκόσμιος «Μεγάλος Αδερφός»

Η αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονμικών πληροφοριών αφορά:

1.     Λογαριασμούς Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια)

2.     Καταθετικούς Λογαριασμούς

3.     Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων

4.     Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων

5.     Ακαθάριστα έσοδα από πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του Δηλωτέου προσώπου  ( ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης ) τον αριθμό του Δηλωτέου Λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού .

Ποιες χώρες δίνουν τραπεζικά στοιχεία

Οι  45 χώρες με τις οποίες συμφωνήθηκε αμοιβαία ανταλλαγή χρματοικονομικών πληροφοριών είναι: Άγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γιβραλτάρ, Γκέρνζι, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ,   Ισλανδία, Καζαχστάν, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Νότια Κορέα, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό,Μπαρμπάντος, νήσοι Μποναίρ Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα (Κάτω Χώρες), Νέα Ζηλανδία, Νήσος του Μαν, Νιγηρία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ουρουγουάη,Πακιστάν, Παναμάς, Περού,Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Τζέρζι, Τουρκία, Χιλή, Χονγκ Κονγκ.

Οι 15 χώρες που δίνουν χωρίς να ζητούν στοιχεία από την Ελλάδα είναι:  Ανγκουίλα, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κόστα Ρίκα, Κουρασάο, Μακάο, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ,  Νήσοι Κάιμαν,  Νήσοι Τερκ και Κάικος, Ομάν, Τυνησία.

Η λίστα συμπληρώνεται και με άλλες χώρες που δίνουν και φορλογικά στοιχεία, με συνέπεια να ξεπεράσουν τις 100 οι συνεργαζόμενες με την ΑΑΔΕ χώρες.  Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται δεν αφορούν μόνο κάποιο ειδική κατηγορία εισοδήματος (πχ τόκους, μερίσματα ή παρόμοια είδη εισοδήματος) αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών καθώς και τα έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων .

Από τα στοιχεία αυτά, η ΑΑΔΕ εντοπίζει ποιοι κρύβουν τόκους, μερίσματα, αμοιβές ή συντάξεις από το εξωτερικό, που δεν τα δηλώνουν στην εφορία για να φορολογηθούν στη χώρα μας. Και από τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν πάνω από 150.000 ΑΦΜ που απέκρυπταν εισοδήματα και κλήθηκαν για εξηγήσεις. Από αυτούς περίπου 10.000 αναδρομικές δηλώσεις για τα έτη 2016 και μετά, για τα οποία απέκρυπταν τα έσοδά τους από το εξωτερικό. Βεβαιώθηκαν φόροι εκατομμυρίων ευρώ στους υπόχρεους, ενώ  έρευνα επεκτείνεται πλέον σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της εφορίας.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Αποκαλυπτήρια» για το σχέδιο που παγώνει τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Η αποχή «αβαντάρει» τη ΝΔ, ο Δένδιας, ο Χατζηδάκης και… ο Ανδρουλάκης, ο Νο2 της Intrakat και ο Βρεττός που κέρδισε τον Σκλαβενίτη

Γιατί περνούν  ξανά στο δημόσιο το 61,3% της ΕΥΔΑΠ και το 74% της ΕΥΑΘ