search icon

Διεθνή

Τουρισμός: Πλήρη ανάκαμψη μέχρι το 2024 προβλέπει το World Travel & Tourism Council (πίνακες)

Στο 95% των προ-πανδημικών επιπέδων η φετινή ανάκαμψη - Αργή αλλά σταθερή η αύξηση των ταξιδιών των Κινέζων καταναλωτών - Ο κλάδος θα απασχολεί το 12% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μέχρι το 2033

To World Travel & Tourism Council (WTTC) υποστηρίζει πως ο τομέας του τουρισμού δε θα ανακάμψει εντελώς, φέτος, αλλά θα πλησιάσει τα προ-πανδημικά του επίπεδα.

Ο τομέας αναμένεται να αγγίξει τα $9,5 τρισ. το 2023, 5% λιγότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2019, σύμφωνα με την έρευνα του WTTC, Economic Impact Research 2023. 

Βάσει των δεδομένων της έρευνας αυτής, ο παγκόσμιος τομέας του τουρισμού κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη του 25% το 2021, η οποία ακολουθήθηκε από ανάπτυξη της τάξης του 22% το 2022. 

Ο τομέας του τουρισμού θα αγγίξει τα προ-πανδημικά του επίπεδα το 2024, δεδομένης της αργής αλλά σταθερής επιστροφής των Κινέζων τουριστών στην αγορά. Από εκεί και στο εξής, ο τομέας θα συνεχίσει την ανάπτυξή του, πέραν των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με την πρόεδρο και CEO του WTTC, Τζούλια Σίμπσον. 

Μέχρι το τέλος του 2022, ο τουρισμός σε 34 εκ των 185 χωρών της ανάλυσης είχε ανακάμψει σε προ-πανδημικά επίπεδα σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις της Σίμπσον στο CNBC.

Η έρευνα του WTTC προβλέπει πως 50 ακόμα χώρες θα φτάσουν το 95%-100% του ανακαμψιακού στόχου αυτού μέχρι το τέλος του έτους: «Η Economic Impact Research προβλέπει πως ο τουρισμός στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική θα ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023. Ο τουρισμός στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024, ενώ στην Καραϊβική το 2025».

Παράλληλη ανάκαμψη θα καταγράψει και η αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού φέτος. Το 2019, 334 εκατομμύρια άτομα εργάζονταν στον τομέα του τουρισμού, σε ιστορικό υψηλό. Παρ’ όλα αυτά, 70 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ανάκαμψη του 2021 οδήγησε στη δημιουργία 11 εκατομμυρίων νέων θέσεων, με αντίστοιχη αύξηση της τάξης των 21,6 εκατομμυρίων το 2022. Mέχρι το 2033, το WTTC προβλέπει πως ο κλάδος του τουρισμού θα απασχολεί 430 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο, αποτελώντας 12% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. 

Αν και η ζήτηση για ταξίδια αυξήθηκε δραματικά το 2021 και το 2022, το momentum αυτό αναμένεται πως δε θα συνεχιστεί και το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Riskline.

Οι αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των δωματίων των ξενοδοχείων θα περιορίσουν την τουριστική κίνηση, όπως ακριβώς θα κάνουν και τα γεωπολιτικά προβλήματα.

Ορισμένες περιοχές του κόσμου, όμως, καταγράφουν θετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη του τουρισμού, με αυξημένα ποσοστά ζήτησης να καταγράφονται στη Νότια Κορέα και τη Δυτική Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος για τον κορωνοϊό παραμένει σημαντικός παράγοντας για πολλές, κυρίως ασιατικές χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Milieu Insight στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, το 30% των ερωτηθέντων στις Φιλιππίνες υπογραμμίζουν πως ανησυχούν για την ασφάλειά τους σε ό,τι αφορά τον ιό και την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα

UBS: Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα – «Έσβησε» όλο το χρέος της πανδημικής περιόδου

Γιατί οι luxury εταιρείες χάνουν σήμερα τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινούν οι εγγραφές στα καλοκαιρινά camps για τους μαθητές του δημοτικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version