Απεργία πραγματοποίησαν σήμερα οι υγειονομικοί στην Τουρκία, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται και η τουρκική λίρα καταρρέει.

Πέντε τουρκικά συνδικάτα υγειονομικών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 250.000 εργαζομένους στο σύστημα υγείας, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό προσωπικό και βοηθούς εργαστηρίων, συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB), το μεγαλύτερο συνδικάτο του τομέα, στην απεργία συμμετείχαν υγειονομικοί από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία καταγράφει περίπου 20.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 180 θανάτους καθημερινά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο πως στη χώρα έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να βοηθήσουμε και τους άλλους να ζήσουν», «Δωρεάν και ίση υγειονομική περίθαλψη για όλους» και «Δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι υγειονομικοί λένε πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλουν πέρα καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει, με τη λίρα φέτος να χάνει το μισό της αξίας της έναντι του δολαρίου.

«Το υπουργείο Υγείας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του. Ζητούμε αύξηση μισθού αντίστοιχη του πληθωρισμού, τουλάχιστον. Ζητούμε ο κορωνοϊός να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια», δήλωσε ο Αϊντίν Ερόλ, εργαζόμενος σε εργαστήριο.

Η TTB υποστηρίζει πως οι υγειονομικοί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, της έλλειψης διαφάνειας στα στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, καθώς και λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Πολλοί υγειονομικοί θέλησαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των χαμηλών μισθών, των πολλών ωρών εργασίας και του κινδύνου βίας, ανέφερε το συνδικάτο. Τόνισε δε ότι περισσότεροι από 100.000 γιατροί υπήρξαν θύματα φυσικής και λεκτικής βίας τα τελευταία 11 χρόνια και τουλάχιστον 10 έχουν σκοτωθεί από ασθενείς.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη βία εναντίον των υγειονομικών. Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς στα νοσοκομεία», δήλωσε ένας γιατρός που συμμετείχε στη διαδήλωση, λέγοντας πως οι συνάδελφοί του αναζητούν τρόπους να φύγουν στο εξωτερικό.

«Οι απεργίες θα συνεχιστούν, οι παραιτήσεις από τα δημόσια νοσοκομεία θα αυξηθούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

«Τρίζει» ο θρόνος του Ερντογάν – Η κατάρρευση της οικονομίας κλείνει τον δρόμο του για τις προεδρικές του 2023

Βραβεία AMVER 2021: Πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας – Ελληνικά πλοία διέσωσαν 505 ναυτικούς – Σε ποιους εφοπλιστές ανήκουν

Μπόρις Τζόνσον: Αντιμέτωπος με την ανταρσία των Τόρις