Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε πολλούς ακτιβιστές σήμερα, ημέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ήδη συμβαίνει συστηματικά, οι αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε συγκέντρωση στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και γύρω από αυτήν, την περιοχή που αποτέλεσε την εστία της εξέγερσης στα τέλη της άνοιξης του 2013. Προγραμματιζόταν να γίνει μια συγκέντρωση εκεί το απόγευμα.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες αστυνομικοί άρχισαν να αναπτύσσονται στην Ταξίμ με εντολή να εμποδίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταλλικοί φράκτες τοποθετήθηκαν για να εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών στη ζώνη αυτή.

Στο μικρό δημόσιο πάρκο Γκεζί της Ταξίμ γεννήθηκε το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν, που κυβερνά τη χώρα αδιάλειπτα από το 2003, αρχικά με το αξίωμα του πρωθυπουργού και κατόπιν, από το 2014, με αυτό του προέδρου.

Εξάλλου, η αστυνομία εισέβαλε σήμερα στα γραφεία του συλλόγου αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είχε συμμετάσχει δυναμικά στις κινητοποιήσεις, κι έθεσε υπό κράτηση 16 πρόσωπα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συλλόγου.

Ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τους είδε να μεταφέρονται σε αστυνομικό τμήμα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα εάν οι συλλήψεις αυτές συνδέονται με την επέτειο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει βίαια από το πάρκο Γκεζί μερικές εκατοντάδες οικολόγους που είχαν κάνει κατάληψη για εμποδίσουν την καταστροφή αυτού του μικροσκοπικού κέντρου πρασίνου, που προβλεπόταν στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ.

Η επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε κύμα αγανάκτησης και πολιτικές κινητοποιήσεις χωρίς προηγούμενο επί τρεις εβδομάδες εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Στις διαδηλώσεις αυτές, που κατεστάλησαν βίαια με διαταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, πάνω από 8.000 ακόμη τραυματίστηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν, προκαλώντας έντονες ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.

Αυτή η τρίτη επέτειος συμπληρώνεται την επομένη μιας δήλωσης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας, με την οποία εξέφρασε «την ανησυχία του» κι επέκρινε τη Γαλλία για την αστυνομική βία με την οποία αντιμετωπίζονται οι διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα αυτή.