Στο μικροσκόπιο της εφορίας θα περάσουν χιλιάδες δηλώσεις επιστροφών φόρου ΦΠΑ, εμβάσματα προς το εξωτερικό αλλά και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις προκειμένου εντοπιστούν πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2022 περιλαμβάνει ελέγχους επτά ταχυτήτων που ξεκινούν από ένα τυχαίο δείγμα άμεσων επιστροφών φόρων και φτάνουν μέχρι τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται οι πολίτες με τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να εντοπίσει ποσά επιστροφών που δόθηκαν με μαγειρεμένα δικαιολογητικά, περιπτώσεις φορολογούμενων που δήλωσαν μηδενικό ΦΠΑ ενώ είχανε τζίρο αλλά κι άλλους που πλήρωσαν λιγότερο ΦΠΑ σε σχέση με αυτά που εισέπραξαν.

Στη διαδικασία των διασταυρώσεων θα αξιοποιηθούν και εμβάσματα από αλλοδαπές αρχές ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολλοί τελωνειακοί.

Από κόσκινο θα περάσουν οι βραχυχρόνιες μίσθωσης τύπου Airbnb αλλά και οι δαπάνες όσων θεωρούνται ότι ξοδεύουν περισσότερα σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

Ειδικότερα, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τους εξής 6 άξονες ελέγχων:

1. Περισσότερους από 700 ελέγχους σε τυχαίο δείγμα άμεσων επιστροφών φόρων.
2. Ελέγχους σε περιπτώσεις μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, αν και έχει σημειωθεί σημαντική δραστηριότητα.
3. Διασταυρώσεις σε διαφορές μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2019. Θα αξιοποιηθούν και τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.
4. Διασταυρώσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές για μη δηλωθέντα εισοδήματα στις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.
5. Διενέργεια τουλάχιστον 7.200 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.
6. Ελέγχους αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που παρέχουν οι συναλλαγές με κάρτα.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπεται ότι τη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Εξ αυτών, το 75% θα αφορά κατ’ αρχάς σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Διαβάστε ακόμη  

Ταμείο Ανάκαμψης: Κούρσα τραπεζών για φθηνά δάνεια σε ιδιώτες

ΔΕΗ: Διατηρεί το στόχο για 880 εκ. EBITDA το 2021, ο Γενάρης ο πιο δύσκολος μήνας από πλευράς ανατιμήσεων

Mandarin Oriental: Το ντεμπούτο των Ασιατών στην Costa Navarino και το ενδιαφέρον για το Ελληνικό