Τα πιο φθηνά δάνεια στα ελληνικά χρονικά, σε πρωτοφανείς συνθήκες ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων διεθνώς, προσφέρει και επισήμως πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε χιλιάδες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα παίρνει «σάρκα και οστά» ήδη από προχθές, με μια “ομοβροντία” ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα συνεχιστεί, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει τις πρώτες 3.000 επιχειρήσεις-πελάτες τους. Στην ιστοσελίδα τους έχουν αναρτήσει ανοικτή πρόσκληση προς τους επιχειρηματικούς πελάτες τους ενώ, με την υπογραφή εχθές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ανοίγει ο δρόμος για νέα προγράμματα  δανείων σε μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω του Pan-European Guarantee Fund.

Όποιος προλάβει… τα φθηνά δάνεια

Επισήμως, όπως προβλέπουν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τους οποίους παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κάθε επενδυτικό σχέδιο δύναται να λάβει προνομιακό δάνειο έως 50% του επενδυτικού του κόστους, από πόρους του Ταμείου με σταθερό επιτόκιο 0,35% και αποπληρωμή σε έως 15 χρόνια  -όσο δηλαδή τιμολογείται σήμερα το γερμανικό 15ετές ομόλογο!

Τα επόμενα δάνεια από το Ταμείο, μετά τα μέσα του 2022, αναμένεται πως θα είναι ακριβότερα, λόγω των συνθηκών στις χρηματαγορές παγκοσμίως (όπου ακόμα και και το αμερικανικό δεκαετές αγγίζει το 2%.

Πληροφορίες, πάντως, θέλουν και τις τράπεζες να διαγκωνίζονται για το ποια θα δώσει το πιο ανταγωνιστικό επιτόκιο, στο τμήμα των δανείων που αυτές θα διανείμουν. Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον το 30% κάθε επένδυσης ή πάνω από 7,5 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2026.

Το δανειακό και επενδυτικό «boom» όμως αναμένεται στην διετία 2022-2023. Με διαδικασίες εξπρές, χωρίς εμπλοκή και υπογραφές κρατικών υπηρεσιών και υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, για να φτάσουν οι επιχειρήσεις «στην πηγή» των φθηνών δανείων, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών ετοιμάζει μία νέα ηλεκτρονική Πλατφόρμα. Εκεί θα μπαίνουν και κάνουν το «παζάρι» επενδυτές, τράπεζες και αξιολογητές. Η πλατφόρμα θα ορίζει τυχαία αξιολογητή κάθε σχεδίου. «Με λίγα κλικ» ο επενδυτής θα ανεβάζει τα στοιχεία της επένδυσης και παίρνει μέχρι 80% του κόστους σαν προνομιακό δάνειο από Κράτος και Τράπεζες, χωρίς καμία παρέμβαση κανενός υπαλλήλου του δημοσίου.

Πού θα πάνε τα λεφτά

Για την περίοδο 2021-2026 σχεδιάζεται μια «κοσμογονία» επενδύσεων. Τα 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης  στόχο έχουν να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια 19,1 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους 31,819 δισ. ευρώ σε μια 5ετία.

Έξι εμπορικές τράπεζες ξεκινούν την κούρσα για προσέλκυση επενδυτών  (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα) αλλά και δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Άμεσα εφέτος, εκτιμάται ότι με τα πρώτα δάνεια 1,6 δισ.  (από τα 12,7 δισ. συνολικά) που δίνει συνολικά το Ταμείο, αλλά και επιπλέον 1 δισ. τουλάχιστον από τις τράπεζες, θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά projects 3-4 δισ. ευρώ, μέσα στη χρονιά.

Για να χρηματοδοτηθούν, οι επενδύσεις αυτές πρέπει να εστιάζουν σε 5 τομείς:

·        Πράσινη οικονομία,

·        Ψηφιακός μετασχηματισμός

·        Καινοτομία

·        Εξωστρέφεια/εξαγωγές

·        Συγχωνεύσεις/συνέργειες και εξαγορές.

Το Κράτος βάζει τα λεφτά (εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια), τα κριτήρια, τους κανόνες και τους στόχους για τις νέες ιδιωτικές Επενδύσεις. Και ουσιαστικά το Ταμείο Ανάκαμψης μετατρέπεται σε “οιονεί” νέο Επενδυτικό Νόμο, με fast track  διαδικασίες έγκρισης, κάνοντας “by pass” σε εξαιρετικά γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αντί πχ  3 χρόνια ελέγχους για να πάρει μπροστά μέσω του Αναπτυξιακού νόμου μία “επιλέξιμη” Επένδυση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ο Επενδυτής δεν θα περάσει από καμία κρατική υπηρεσία για υπογραφές και φακέλους, αρκεί το επενδυτικό σχέδιο να τηρεί συγκεκριμένους όρους επιλεξιμότητας.

Πώς θα γίνει η “μοιρασιά” ανά τράπεζα

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χωρίσει σε «μερίδια» τα δάνεια των 12,7 δισ. που θα διαθέσει το Κράτος. Όποια τράπεζα εξαντλεί ένα «μερίδιο» δανείων (πχ κρατική χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ), θα μπορεί να ζητά και επόμενο.

Εφόσον πειστεί ότι το business plan πληροί τα κριτήρια ένταξης και είναι αποδοτικό και κερδοφόρο, η τράπεζα θα το συμβολαιοποιεί δίνοντας το «πράσινο φως» και την χρηματοδότηση (ως 30%) ενώ  ο Επενδυτής διαθέσει ο ίδιος τουλάχιστον 20%.

Το Δημόσιο δεν μπαίνει εγγυητής όπως παλαιά. Θα συγχρηματοδοτεί αυτομάτως το έργο που έχουν συμφωνήσει ιδιώτης και τράπεζες. Εκ των υστέρων μόνο θα ελέγχει δειγματοληπτικά ποιοι δανειοδοτηθηκαν και γιατί.

Αν πέσει έξω η επένδυση, χαμένοι βγαίνουν ισόρροπα ιδιώτες και κράτος. Άρα οι ιδιώτες έχουν κάθε λόγο να σχεδιάσουν ορθολογικά τέτοια επενδυτικά σχέδια, γιατί και ζημία θα έχουν εάν πέσουν έξω, αλλά και θα τους «κυνηγούν» για το χρέος του δανείου τους, το Δημόσιο και οι τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ ελέγχων σε επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εμβάσματα και AirBnB από την ΑΑΔΕ

Εκλογές Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Το «δακτυλίδι» της διαδοχής διεκδικούν Μελίνα Τραυλού – Γιώργος Αγγελόπουλος

Ρεύμα: Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό πακέτο Σκρέκα που ανακοινώνεται σήμερα