Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ για την έκθεση της Κομισιόν: «Μεροληψία υπέρ της Ελλάδας και άδικη κριτική»

  • newsroom


Πώς απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλήσεις στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, την οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Άγκυρας για την ετήσια έκθεση της Κομισιόν στην οποία η Τουρκία εγκαλείται για την συμπεριφορά της στην Κύπρο, αλλά και για τα όσα γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο καλώντας την να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της έκθεσης κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεροληψία σε βάρος της Τουρκίας και εντοπίζει… «μεροληπτικές θέσεις υπέρ των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας».

«Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες κριτικές, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», αναφέρεται. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μεροληπτική στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί συνέχιση των εντάσεων.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης για το 2021 και τις εκθέσεις ανά χώρα που ετοιμάστηκαν για όλες τις υποψήφιες και δυνητικές υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση για την Τουρκία στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών στις σχέσεις με τη χώρα μας».

Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Κύπρος

Το τουρκικό ΥΠΕΞ Υποστηρίζει ακόμη ότι «παρά τις εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα».

«Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και μεροληπτικές ελληνοκυπριακές και ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε κάνει όσα είναι αναγκαία εκ μέρους μας για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ επιμένει να μην αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη:

Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): «Έρχονται νομοτελειακά ανατιμήσεις»

Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολές τον Δεκέμβριο σε όσους έλαβαν την ενίσχυση πέρυσι

Νέα ευκαιρία για επανένταξη στις 100-120 δόσεις