Η Τρέισι Μπριτ Κουλ, η οποία αποφοίτησε από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ το 2009, βρήκε δουλειά ως οικονομική βοηθός του Μπάφετ μετά από ένα… γράμμα που του έστειλε και αφού συναντήθηκε για συνέντευξη με τον «Μάντη της Ομάχα», σύμφωνα με το CNBC.

Μόλις μπήκε στην αγορά, το όνομά της ανέβηκε γρήγορα. Έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ ζητώντας μια θέση εργασίας στη θρυλική εταιρεία. Έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Pampered Chef που κατέχει η Berkshire και απέκτησε τη φήμη ότι μπορούσε να λύσει γρήγορα τα προβλήματα σε εταιρείες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, γεγονός που ώθησε τον Μπάφετ να της δώσει το παρατσούκλι «πυροσβέστης», σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal.

Το 2020, η Μπριτ Κουλ έφτιαξε τη δική της επενδυτική εταιρεία, την Kanbrick, η φιλοσοφία της οποίας απηχεί τη φιλοσοφία της Berkshire, αλλά βασίζεται στο μοναδικό ήθος της Μπριτ Κουλ για την καθοδήγηση των στελεχών, την πρακτική διαχείριση και την οικοδόμηση επιχειρήσεων «τούβλο-προς-τούβλο» (εξ ου και μέρος του ονόματος της εταιρείας).

Η επιστολή και η τεράστια επιτυχία στην οποία οδήγησε, είναι κάτι που ονειρεύονται οι MBAs και οι επίδοξοι επιχειρηματίες. Μπορεί να φαίνεται σαν μια στο εκατομμύριο. Και ίσως ήταν, αλλά η Μπριτ Κουλ ήταν πρόθυμη να κάνει ένα εκατομμύριο προσπάθειες.

«Το ρίσκο είναι αρκετά χαμηλό, είναι ότι κάποιος θα πει «όχι»», λέει στο CNBC Make It. «Οπότε γιατί να μην προσπαθήσω;”»

Όταν η επιμονή και το να είσαι χοντρόπετσος αποδίδουν

Η Μπριτ Κουλ πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας δουλεύοντας στο περίπτερο της οικογένειάς της στο Μανχάταν του Κάνσας, όπου άκουγε πολύ συχνά τη λέξη «όχι».

«Ήταν ένα πολύ καλό πεδίο εκπαίδευσης, επειδή πρέπει να πουλάς τα προϊόντα σου και να μιλάς στον κόσμο. Πρέπει να ρωτάς και σε απορρίπτουν συχνά επειδή οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για κάτι», λέει. «Έγινα χοντρόπετση. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που μου έλεγαν «όχι»».

Ως μαθήτρια λυκείου, η Μπριτ Κουλ άρχισε να γράφει επιστολές σε διάφορους οργανισμούς για τους οποίους ήθελε να μάθει. «Ήθελα να μου στέλνουν φυλλάδια και μπροσούρες. Πολλοί από αυτούς δεν απαντούσαν», λέει.

Στο κολέγιο, έγραφε σε στελέχη εταιρειών που θαύμαζε. «Διαπίστωσα ότι όταν προσέγγιζα παραγωγικά και προληπτικά τους ανθρώπους, και με σεβασμό, ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν απαντούσε ή έλεγε «όχι», αλλά μια μικρή ομάδα έλεγε «ναι»».

Η τελευταία ομάδα περιλάμβανε τους διευθύνοντες συμβούλους της Morgan Stanley και της Bear Stearns. Όταν η Μπριτ Κουλ συναντήθηκε μαζί τους, ήταν προετοιμασμένη με καλά τεκμηριωμένες ερωτήσεις.

«Δεν το έκανα επειδή ήθελα μια δουλειά. Δεν ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο προσέγγισα τους ανθρώπους», λέει. «Το έκανα επειδή ήθελα να γίνω πιο στοχαστική».

Η Μπριτ Κουλ παρομοιάζει την εμπειρία με τη διαδικασία υποβολής αίτησης για το κολέγιο, την οποία έπρεπε να πληρώσει μόνη της. Πριν από τις ημέρες της αναζήτησης στο διαδίκτυο, πέρασα από δύο βιβλία 400 σελίδων και έλεγξα κάθε υποτροφία για την οποία πληρούσα τις προϋποθέσεις, και στη συνέχεια έκανα αίτηση για αυτές τις υποτροφίες», λέει.

Πολλές έλεγαν «όχι». Κάποιες όμως είπαν «ναι».

Για την Μπριτ Κουλ, το να βρεις αυτά τα «ναι» σημαίνει να έχεις την επιμονή να υπομείνεις πολλά «όχι».

«Απαιτεί πειθαρχία, χρόνο και ενέργεια για να το κάνεις. Και να επενδύσει κανείς σε αυτό».

Διαβάστε ακόμη

Η πιο εντυπωσιακή κατοικία στην άλλη πλευρά του Αιγαίου (βίντεο)

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Περσείδες: Στον νυχτερινό ουρανό η θεαματική ετήσια βροχή από πεφταστέρια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ