Ισχυρή άνοδο της τάξης του 16% κατέγραψε η μετοχή της Berkshire Hathaway από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας την άνοδο του 7% που έχει σημειώσει ο S&P 500 στο ίδιο διάστημα. Όμως, οι αποδόσεις της από το 1965, όταν και αυτή η προβληματική κλωστοϋφαντουργία εξαγοράστηκε από τον γνωστό δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ και έγινε το όχημα για τις επενδύσεις του, αγγίζουν το 4.400.000%. Πρόκειται για επίδοση 140 φορές καλύτερη από το +31.000% του S&P 500 στο ίδιο διάστημα και για ένα μέσο ετήσιο κέρδος 19,8%, έναντι 10,2% του S&P 500.

Πρακτικά, εάν κάποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια στην Berkshire όταν την ανέλαβε ο Μπάφετ, θα είχε σήμερα πολύ πάνω από 400 εκατ. δολάρια, όπως σημειώνει το Business Insider.

Αυτή τη στιγμή, η Berkshire διαθέτει καθαρό ενεργητικό 561 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 19% σε σχέση  με πριν από ένα χρόνο.

Το συνολικό ενεργητικό της περιλαμβάνει 354 δισ. δολάρια σε μετοχές, 178 δισ. δολάρια σε ακίνητα και εξοπλισμό, 130 δισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 24 δισ.  δολάρια σε αποθέματα, σύμφωνα με το Business Insider.

Οι υποχρεώσεις των σχεδόν 500 δισ. δολαρίων αφορούν ζημιές που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, ασφάλιστρα που δεν έχουν εισπραχθεί κ.α.

Η Berkshire διαθέτει 168 δισ. δολάρια  σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, περισσότερα από ποτέ. Πρακτικά, έχει προς επένδυση ένα ποσό που είναι μεγαλύτερο από την αξία ολόκληρης της General Electric (167 δισ. δολάρια), της Uber (162 δισ. δολάρια), της Nike (160 δισ. δολάρια), της Walmart (159 δισ. δολάρια), της American Express (156 δισ. δολάρια) ή της Pfizer (155 δισ. δολάρια).

Βέβαια, ο Μπάφετ και οι συνεργάτες του δυσκολεύονται να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρηματιστήρια έχουν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά και ο έντονος ανταγωνισμός από τα private equities κάνει τις εξαγορές ακριβότερες.

Μέσω των επενδύσεων και των εξαγορών της, η Berkshire αποτελεί αυτή τη στιγμή τον εργοδότη για σχεδόν 400.000 άτομα. Και όμως, μόνο 26 από αυτά δουλεύουν στα κεντρικά γραφεία της στην Όμαχα της Νεμπράσκα. Πρακτικά, όλες οι εταιρείες που εξαγοράζονται από την Berkshire λειτουργούν ανεξάρτητα και στέλνουν τα κέρδη τους στην Όμαχα.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον Μπάφετ να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να επενδύει τα κεφάλαια της Berkshire και να αφήνει την καθημερινή διοίκηση των επιχειρήσεών του σε άλλους.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί «βλέπει» μεγάλα περιθώρια ανόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές (γραφήματα)

Financial Greeks: Πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες για τα οικονομικά;

Cyprus Shipping Forum: Τέσσερις ισχυροί ναυλωτές ακτινογραφούν την παγκόσμια ναυτιλία (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ