Αυξάνεται η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας λόγω των κινήσεων της Fed, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2022, λόγω των καταναλωτικών εξόδων και των εταιρικών δαπανών.

«Κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας: ο πληθωρισμός και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση στο παρελθόν», ανέφερε ο Ντίμον.

Οι δηλώσεις του αποτελούν ένδειξη του πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Πριν από ένα μόλις χρόνο ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ περνούσαν μία ιδανική οικονομική περίοδο ανάπτυξης και περιορισμένου πληθωρισμού η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 2023. Η μονιμοποίηση του πληθωρισμού και η κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, ανέτρεψαν τις προβλέψεις αυτές.

Οι κίνδυνοι φάνηκαν ξεκάθαρα και στα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα της ίδιας της JPMorgan, η οποία ανακοίνωσε μείωση κερδοφορίας κατά 42% σε σχέση με το 2021 λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποδειχθεί παράδειγμα προς αποφυγή φέτος, παρά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed η οποία -ιστορικά- αποτελεί θετική κίνηση όσον αφορά τις τράπεζες. Ο λόγος έγκειται στη φετινή οριζοντιοποίηση και αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων, η οποία για πολλούς αποτελεί προάγγελο οικονομικής ύφεσης.

Τα στελέχη της JPMorgan υπογράμμισαν πως δεν προβλέπουν περίοδο ύφεσης αλλά περίοδο «υψηλού πληθωρισμού ωθούμενου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία και τις αποφάσεις της Fed».

«Κάποια στιγμή -πιθανώς μέσα στο 2023- θα φτάσουμε στο σημείο “σύμπτυξης” όλων αυτών των παραγόντων. Κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί αλλά προσωπικά δεν αναμένω ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα παραμένει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Σε περίπτωση ύφεσης ο Ντίμον ανέφερε πως «η τράπεζα θα πρέπει να θέσει παράμερα μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας για την εξυπηρέτηση δανείων. Οι πόλεμοι αποτελούν έναν από τους πιο απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία. Ελπίζω πως τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν σύντομα και θα έχουμε μια “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας, αλλά δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό».

Διαβάστε ακόμα:

Εurobank: «Βλέπει» έσοδα από τον τουρισμό άνω των 15 δισ. ευρώ το 2022 (πίνακας + γράφημα)

Υδρογονάνθρακες: Τα κρίσιμα ραντεβού με τους κολοσσούς Total-Exxon Mobil για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – ΗΠΑ: Yπαρκτή η ρωσική πυρηνική απειλή μετά τη βύθιση του «Moskva»