«Είμαστε δεσμευμένοι στους στόχους μας για τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ο επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, για να προσθέσει «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας τόσο για να στηρίξουμε την οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας αλλά και για να αποτρέψουμε την παγίωση ενός υψηλότερου πληθωρισμού».

Ο Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει δυσκολέψει σημαντικά τους πολίτες, ειδικά εκείνους που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλότερα κόστη, όπως είναι τα βασικά αγαθά και το κόστος διαβίωσης, όπως είναι τα τρόφιμα και η στέγαση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, υποστήριξε ότι η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να βλάψει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

«Νομίζω ότι υπάρχει αρκετός χώρος για αύξηση των επιτοκίων χωρίς να απειλείται η αγορά εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Όμικρον, υποστήριξε ότι «Η οικονομία έχει επιδείξει εντυπωσιακή δυναμική, όμως η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο».

Σημείωσε δε ότι η Όμικρον θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα και όσο πιο άμεσα γίνει αυτό, τόσο πιο νωρίς θα φύγουν και οι πιέσεις από την οικονομία.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κάτι που απαιτεί σταθερότητα των τιμών και η Fed παραμένει δεσμευμένη σε αυτό το στόχο» σημείωσε.

Ο Τζέρομ Πάουελ σημείωσε ότι ο ισολογισμός της Fed θα αρχίσει να συρρικνώνεται αφού πρώτα αρχίσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής αποφάσεις για τον χρόνο και τον ρυθμό της συρρίκνωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο: Γιατί οι ροές από τη Ρωσία φέρνουν σε αμήχανη θέση την Ευρώπη

Θα αλλάξει πολιτική η ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού; – Τι απαντά το νεότερο μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης

Θα καταφέρουν οι Ρώσοι της MERE να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά σουπερμάρκετ;