Οι περισσότερες εταιρείες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας έχουν μονιμοποιήσει την πολιτική αυτή, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Από τις 61 βρετανικές εταιρείες που συμμετείχαν σε μια εξάμηνη πιλοτική εφαρμογή το 2022, τουλάχιστον οι 54 (89%) δήλωσαν ότι η πολιτική αυτή εξακολουθεί να ισχύει, ενώ 31 εταιρείες (51%) δήλωσαν ότι έχουν περάσει μόνιμα στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια μελέτη παρακολούθησης ένα χρόνο μετά τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δοκιμή της συντομότερης εβδομάδας εργασίας στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 22/2 από τη δεξαμενή σκέψης Autonomy, έδειξαν ότι όλοι οι ερωτηθέντες διευθυντές έργων και διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (55%) χαρακτήρισαν τον αντίκτυπο ως “πολύ θετικό”.

Σύμφωνα με το CNBC, η συντριπτική πλειοψηφία (82%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε θετικές επιπτώσεις στην ευημερία του προσωπικού, ενώ το 50% είδε θετικές επιπτώσεις στη μείωση του κύκλου εργασιών του προσωπικού και σχεδόν το ένα τρίτο (32%) δήλωσε ότι η πολιτική βελτίωσε αισθητά την πρόσληψη προσωπικού.

Η Juliet Schor, συγγραφέας της έκθεσης και καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ενός έτους ως «εξαιρετικά» και δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι οι θετικές επιδράσεις των συντομότερων ωρών εργασίας ήταν «πραγματικές και μακροχρόνιες».

«Τα συνολικά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνέχισαν ακόμη και να βελτιώνονται», ανέφερε η Schor σε δήλωσή της.

«Η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντικά καλύτερα από ό,τι στους έξι μήνες. Οι βελτιώσεις στην επαγγελματική εξουθένωση και την ικανοποίηση από τη ζωή παρέμειναν σταθερές. Η ικανοποίηση από την εργασία και τα προβλήματα ύπνου υποχώρησαν λίγο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής βελτίωσης παραμένει».

Βελτιώσεις που διατηρούνται ένα χρόνο μετά

Η έκθεση διαπίστωσε, ωστόσο, ότι το προσωπικό σε επιχειρήσεις στις οποίες το πρόσθετο ρεπό ήταν ελάχιστα εγγυημένο ή παρεχόταν υπό τον όρο της επίτευξης ορισμένων στόχων, είχε κάποιες ανησυχίες.

Για παράδειγμα, τα μοντέλα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας που ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένοι υπάλληλοι να αναφέρουν πρόσθετο άγχος για την τήρηση των προθεσμιών, δυσαρέσκεια έναντι άλλων και αισθήματα ανισότητας μεταξύ των εργαζομένων με βάση τη φύση του ρόλου τους, μεταδίδει το CNBC.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι οι λιγότερο δεσμευτικές μορφές της πολιτικής της τετραήμερης εβδομάδας άφηναν επίσης το προσωπικό λιγότερο ικανό να προγραμματίσει δραστηριότητες την ημέρα του ρεπό του.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να χρησιμοποιούν το ρεπό τους για ευθύνες φροντίδας, χόμπι και δουλειές, ενώ το προσωπικό θέλει να δώσει προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο για το Σαββατοκύριακο.

«Ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα της πιλοτικής τετραήμερης εβδομάδας στην Βρετανία, σχεδόν κάθε εταιρεία με την οποία μιλήσαμε αποφάσισε να παραμείνει στην τετραήμερη εβδομάδα», δήλωσε ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας της Autonomy.

«Οι βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τη γενική ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και οι μειώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης που διαπιστώθηκαν στο τέλος της δοκιμής, έχουν όλα διατηρηθεί ένα χρόνο μετά», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Με 2,8% έτρεξε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο – Στο 3,2% η Ελλάδα (γραφήματα)

ΕΚΤ: Μειώνονται δραματικά τα στοιχήματα των traders υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων το 2024 (γράφημα)

Παραλύουν οι πτήσεις στις 28 Φεβρουαρίου 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ