Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η Ινδία, παγκόσμια υπερδύναμη παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα αύξησης των τιμών – που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις έως και το 15% – και δεν αναμένεται να υποχωρήσεις πριν από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC. 

«Τους τελευταίους 15 μήνες υπήρξε [μια] εξαιρετική αύξηση των τιμών στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περίπου 14-15%», δήλωσε ο Rs Σόντι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της υπ’ αριθμόν ένα γαλακτοβιομηχανίας της Ινδίας, Gujarat Cooperative Milk Marketing Foundation.

Ενδεικτικά, η αύξηση των τιμών προκύπτει από το υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, στην αύξηση της ζήτησης για παγωτό και σε μια μεταδοτική ασθένεια των βοοειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο, αντιπροσωπεύει το 22% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Πακιστάν και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τη βάση δεδομένων για τις τιμές των τροφίμων Mintec, οι τιμές του γάλακτος στην Ινδία αυξήθηκαν από 46 ρουπίες έως 53 ρουπίες ανά λίτρο (μεταξύ 0,55 και 0,64 δολαρίων) από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Μαΐου.

 

Ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί μοχλός πίεσης για τους Ινδούς, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές γάλακτος στον κόσμο. Στην Ινδία, κάθε νοικοκυριό αγοράζει γάλα καθημερινά. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 440 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα.

Συγκεκριμένα, το πρωί οι άνθρωποι πίνουν γάλα, από το μπουκάλι, ή στο τσάι και τον καφέ… πολλά ινδικά επιδόρπια φτιάχνονται κυρίως μόνο από γάλα. Άλλα τοπικά αγαπημένα πιάτα με βάση το γάλα περιλαμβάνουν το paneer, το ghee και το γιαούρτι – όλα αυτά είναι βασικά συστατικά της κανονικής διατροφής των Ινδών.

Υψηλότερο κόστος ζωοτροφών

Οι υψηλότερες τιμές ζωοτροφών για τα βοοειδή που συμπίπτουν με την περίοδο αιχμής της ζήτησης συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών του γάλακτος.

Οι ζωοτροφές των βοοειδών αποτελούνται συνήθως από καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι και βρώμη, μεταξύ άλλων δημητριακών, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Γάλακτος της Ινδίας. Πολλά από αυτά τα συστατικά σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις στα μέσα του περασμένου έτους και παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα. Ορισμένες από τις αυξήσεις των τιμών προκλήθηκαν εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

Εκτός από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές μεταφοράς, αποθήκευσης και ενέργειας, δήλωσε ο Biggin.

Οι μολυσματικές ασθένειες «χτύπησαν» πριν τον πόλεμο

Ακόμη και πριν από την αύξηση του κόστους των εισροών, ο γαλακτοκομικός τομέας είχε ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Ο τομέας βρισκόταν ήδη υπό πίεση, νιώθοντας ακόμη τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπου η ζήτηση επλήγη, θέτοντας τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό μέρος του ινδικού γαλακτοκομικού τομέα, υπό οικονομική πίεση και οδηγώντας σε μείωση του ρυθμού αναπαραγωγής», δήλωσε.

Επιπλέον, εκατομμύρια γαλακτοπαραγωγών ζώων της χώρας μαστίζονταν από την ασθένεια του κολοβώδους δέρματος, η οποία οδηγούσε σε φουσκάλες και μειωμένη παραγωγή γάλακτος στο ζωικό κεφάλαιο των βοοειδών.

Οι τιμές θα μειωθούν μετά τον Νοέμβριο;

Η παραγωγή γάλακτος της Ινδίας πιθανότατα θα παραμείνει υπό πίεση και θα αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές, δήλωσε ο Μπίγκιν της BMI, ειδικά καθώς ο τομέας εισέρχεται στην περίοδο αιχμής της ζήτησης.

«Η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα όπως το παγωτό καθώς η χώρα εισέρχεται στους καλοκαιρινούς μήνες και στη συνέχεια οι επόμενες θρησκευτικές γιορτές όπου τα γλυκά με βάση το γάλα είναι βασικό προϊόν, [παράλληλα] με την περιορισμένη εγχώρια προσφορά θα συνεχίσει να στηρίζει τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023», προέβλεψε.

Το Ντιβάλι, γνωστό και ως Φεστιβάλ του Φωτός, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά φεστιβάλ στην Ινδία και θα γιορταστεί από Ινδουιστές, Τζαΐνς και Σιχ σε όλο τον κόσμο τον Νοέμβριο. Στο επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται το ινδικό γλυκό Mithai, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως από γάλα, αλεύρι, ghee και ζάχαρη.

Η εκτίμηση του Μπίγκιν είναι ότι καθώς οι τιμές παραμένουν αυξημένες, οι καταναλωτές θα έχουν κίνητρο να υποκαταστήσουν με εναλλακτικά προϊόντα και να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, συμβάλλοντας στη συγκράτηση πιο σημαντικών αυξήσεων.

Ομοίως, ο Σόντι αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν μετά το Ντιβάλι, το οποίο πέφτει φέτος τον Νοέμβριο. Οι τιμές του γάλακτος θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2 έως 3 ρουπίες ανά λίτρο σε περίπου 50 ρουπίες ανά λίτρο, αλλά αυτό παραμένει μια εικασία.

Διαβάστε ακόμη

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ορκίζεται σήμερα ο Σαρμάς – Οι υπουργοί στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Πώς να αποφύγετε τον φόρο από τα «φέσια» στα ενοίκια

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ