Από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως και ανήσυχο πνεύμα, ο «Μr. Zara» Αμάνσιο Ορτέγκα, κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία «αφουγκραζόμενος» τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού αλλά η ιστορία που ακολουθεί ίσως αποδεικνύει ότι και η… θεά τύχη παίζει τον ρόλο της.

Σε άρθρο που δημοσίευσε η New York Times πριν από λίγα χρόνια, ο διευθυντής επικοινωνίας της Zara, ο Jesus Echevarría εξήγησε ότι το 1975, ο ιδρυτής της μάρκας, Αμάνθιο Ορτέγκα Γκαόνα, αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα στη La Coruña της Ισπανίας και επειδή ήταν ένας τεράστιος φαν της ταινίας του 1974 «Zorba the Greek», αποφάσισε να ονομάσει τη δημιουργία του από την ταινία.

Το κατάστημα αρχικά ονομάστηκε Zorba, ωστόσο, το όνομα είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στην περιοχή, καθώς δύο τετράγωνα πιο κάτω, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ με το όνομα «Zorba» παραπονέθηκε ότι θα δημιουργούσε σύγχυση να έχουν δύο Zorba στην ίδια πόλη, το ένα να πουλά μπύρες και το άλλο, ρούχα.

Ο Ορτέγκα είχε ήδη κάνει τα καλούπια για τα γράμματα στην ταμπέλα του, οπότε ο επιχειρηματίας αποφάσισε να δουλέψει με αυτά που είχε. Με την αναδιάταξη ορισμένων από τα γράμματα, ήρθε με το νέο όνομα «Zara».

Σήμερα, η Zara είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο, με οκτώ μάρκες Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterqüe.

Πωλούνται σε 202 αγορές μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών και 7000 καταστημάτων σε 96 χώρες.

Η κόρη του Μάρτα Ορτέγκα ανέλαβε τα ηνία του ομίλου Inditex

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή, τη θέση του παραιτηθέντος προέδρου Κάρλος Κρέσπο, αναλαμβάνει η κόρη του ιδρυτή και μεγαλομέτοχου του ομίλου Inditex, Αμάνθιο Ορτέγκα.

Η Ορτέγκα θα αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Πάμπλο Ίσλα, 57 ετών, ο οποίος παραιτείται, ανέφερε η Inditex. Η Μάρτα Ορτέγκα θα μοιράζεται τα καθήκοντα του προέδρου, με τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της Zara, Κάρλος Κρέσπο (ο οποίος παράλληλα θα αναλάβει και τη θέση του επικεφαλής λειτουργίας), τη θέση του οποίου θα αναπληρώσει ο Γκαρσία Μασέιρας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο νομπελίστας Ντέιβιντ Καρντ στο newmoney: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα»

ΒΙΟΚΕΡ: Πώς «έσβησε» μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κεριών στη χώρα

Eurobank: Μονοψήφιο το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στον τουρισμό – Ποιες ενέργειες δρομολογεί