Στη δήλωση ότι ο Εμανουέλ Μακρόν τού πρότεινε να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, προχώρησε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI1.

Την είδηση μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία πρόβαλαν εικόνες από τη συνέντευξη του Προέδρου της Ουκρανίας, στις οποίες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι ο Γάλλος ομόλογός του είχε προτείνει να γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε έδαφος για να σώσουμε κάτι για κάποιον», είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί μάταια να κάνει διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κρίνοντας ότι «δεν είναι σωστό» ο Πρόεδρος της Γαλλίας να είναι έτοιμος -σύμφωνα με τον Ζελένσκι- «να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις» στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», δήλωσε ο Ζελένσκι το βράδυ της Πέμπτης στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI1, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σήμερα στο κανάλι του στο Telegram. «Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», επισήμανε.

«Μέχρι η ίδια η Ρωσία να θελήσει να καταλάβει ότι έχει ανάγκη (σ.σ. το τέλος του πολέμου), δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τη Δευτέρα ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι για να τεθεί τέλος στον πόλεμο, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται «χωρίς να ταπεινώνεται» η Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι θεωρεί ότι «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις (σ.σ. στη Ρωσία) τώρα», κρίνοντας ότι το διάβημα αυτό δεν είναι πολύ σωστό για να επιτρέψει στον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σώσει την υπόληψή του», τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

Εξάλλου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε  ότι «ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε», τονίζοντας ότι «δεν είναι πλέον δυνατόν».

Η απάντηση του Ελιζέ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», τόνισε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία. Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν, καθώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν μακράν.

«Σήμερα, ο διάλογος (σ.σ. με τη Μόσχα) πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία. Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ακόμα μία φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή» και «με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα».

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Το ρωσικό προϊόν που απειλεί να βάλει νέα… φωτιά στην τιμή της βενζίνης

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν και Σοϊγκού – Οι ΗΠΑ ζητούν εκεχειρία στην Ουκρανία

Ρωσία: Στο 17,83% σκαρφάλωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός