Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης βγάζοντας από την φαρέτρα της πέντε προγράμματα θα επιδιώξει να δώσει μέσα στους επόμενους εννέα μήνες «ανάσα» σε 37.000 ανέργους. Τα προγράμματα προσφέρουν απασχόληση και κατάρτιση των ανέργων ή ακόμα και επιδότηση τους προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά νέους 18 έως 29 ετών και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο. Πρόκειται για το μοντέλο της προεργασίας, όπως ονομάζεται στον Οργανισμό, και έχει ως στόχο να οδηγήσει στην απασχόληση έως 20.000 ανέργους από την ανωτέρω ηλικιακή κατηγορία. Η δράση έχει χρονική διάρκεια επτά μήνες και οι ωφελούμενοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, εάν μετά τη λήξη του δεν καταφέρουν να παραμείνουν στην επιχείρηση που τους επέλεξε, διατηρούν το δικαίωμα να ενταχθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα που θα βρίσκεται σε ισχύ εκείνη την περίοδο.

Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για νέους 18- 29 ετών που θα μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτή η δράση επανεντάσσει στην αγορά τους άνεργους, δίνοντας τους την ευκαιρία να γίνουν νέοι επιχειρηματίες. Η ΔΥΠΑ θα προσφέρει σε περίπου 10.000 ωφελούμενους κεφάλαιο κίνησης που ανέρχεται στα 14.800 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις και με αυτό οι άνεργοι θα μπορούν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται και το πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη, το οποίο αποτελεί μέρος της διαδικασίας που αφορά την απολιγνιτοποίηση των εν λόγω περιοχών. Από την παρέμβαση της ΔΥΠΑ αναμένεται να προκύψουν έως 1.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα εργαστούν για διάστημα 12 μηνών σε επιχειρήσεις. Κατά το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους θα λάβουν ως επιδότηση ποσό που θα κυμαίνεται από 75% έως 100% του κατώτατου μισθού.

Σε 3.000 ανέρχονται οι ωφελούμενοι που θα ενταχθούν σε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε τέσσερις δήμους της χώρας. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης οι ωφελούμενοι έχουν τριπλή στήριξη που θα συνδυάζει κατάρτιση, απασχόληση και επιχειρηματικότητα. Η επιλογή των δήμων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ανεργία, επίπεδο φτώχειας), σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Θα υπάρξει περίοδος κατάρτισης, αλλά και απασχόλησης, που θα συνοδεύεται από τη δυνατότητα επιλογής στήριξης μιας επιχειρηματικής ιδέας.

Το τελευταίο πρόγραμμα αφορά Περιφέρεια της Θεσσαλίας, η οποία δίνει ακόμα μάχη για να ανακάμψει μετά τις θεομηνίες. Το πρόγραμμα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε φάση διαμόρφωσης και εκτιμάται ότι θα προσφέρει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας. Πηγές της ΔΥΠΑ επισημαίνουν ότι η παρέμβαση θα καλύψει το σύνολο της Περιφέρειας και θα προσφέρει τόσο νέες θέσεις εργασίας όσο και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Επιφυλακτική για το ράλι στα χρηματιστήρια – Οι πέντε λόγοι (πίνακες)

Bayer: Γιατί βάζει στον «πάγο» τα σχέδια διάσπασης – Ποιες οι προκλήσεις

MYTILINEOS: Ενδυναμώνει το δίκτυο της Λιβύης με επιπλέον 171MW

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ