Το υπουργείο Εργασίας, έκανε ειδική μνεία όσον αορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων διανομής τροφίμων (delivery) και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) κάνει η απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας που αναφέρεται στη σημερινή λειτουργία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λόγω της κακοκαιρίας.

Πάντως, χθες οι γνωστές πλατφόρμες delivery παρέμειναν ανοιχτές, ενώ υπήρξαν πολλά ερωτήματα από διανομείς στη ΓΣΕΕ αν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τις διανομές στις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας δεν αναφέρεται αν θα επιβληθούν κυρώσεις στις επιχειρήσεις που πιθανώς θα λειτουργήσουν παρά την απόφαση για αναστολή.

Ειδικότερα σήμερα 25 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των τραπεζών εκτός των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά τις αργίες είναι καφέ, εστιατόρια, περίπτερα, logistics, ανεφοδιασμός τροφίμων και φαρμάκων και άλλα.

Η απόφαση αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που τίθενται για σήμερα σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές, από την απαγόρευση ανοίγματος επιχειρήσεων και καταστημάτων εξαιρούνται τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Τι προβλέπουν οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας

Γενικότερα, για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σήμερα θα ισχύουν οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν την υποχρέωση από τη νομοθεσία να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι συστάσεις αναφέρουν τα ακόλουθα:

Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δε θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.
Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

Δείτε την απόφαση του υπουργείου Πολιτική Προστασίας: ΚΗΡΥΞΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ_Απόφαση ΓΓΠΠ_24-1-22_ΓΕΝΙΚΟΣ_-1

Διαβάστε ακόμη:

Deutsche Bank: Μέσα στο 2022 η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Το δράμα της Αττικής Οδού, το… θαύμα της JP Morgan με την Viva, τα καλά νέα για το ΧΑ και ο αγώνας της Yalco

Αυτοί είναι οι 25 (βασικοί) φόροι που πληρώνετε για το ακίνητό σας (πίνακας)