Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ανάρτησης των ειδοποιητηρίων για τους παράλληλα ασφαλισμένους, δηλαδή τους μισθωτούς οι οποίοι διατηρούν και απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι στις περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2021.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, το χρεωστικό υπόλοιπο πρέπει να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι ενδεχομένως να είναι τελικά περισσότερες, ίσως και 12.

Η ίδια διαδικασία προβλέπεται και για τα πρόσωπα που είχαν υπαχθεί στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (επιμερισμός εισφοράς με τον εργοδότη).

Για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς μη μισθωτού λαμβάνονται -ανά κατηγορία- υπόψη τα εξής:

1. Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

2. Για τους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

3. Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

4. Για τους ασφαλισμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) μέχρι και δύο εργοδότες, το ποσό της εισφοράς, ανά κλάδο ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας.

Εφόσον προκύψει διαφορά, αυτή καταλογίζεται στον ασφαλισμένο για τον αντίστοιχο Κλάδο Ασφάλισης Μη Μισθωτού.

Πότε θα πληρωθούν οι δόσεις

Η πρώτη δόση πιθανότατα θα πρέπει να δοθεί τέλος Δεκεμβρίου 2022 και η κάθε επόμενη δόση θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως μετά την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής, οι δόσεις καθίστανται ληξιπρόθεσμες και θα επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

  • Εφόσον υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία επιστροφής του με:
    ανάρτηση προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Μηνύματα) και
  • αποστολή μηνύματος στη δ/νση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχουν δηλώσει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να λαμβάνουν ενημερώσεις (Ατομικά Στοιχεία-email ή Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ → Ατομικά Στοιχεία-email).

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ επαναλαμβάνει ότι στο ειδοποιητήριο εκκαθάρισης απεικονίζονται όλοι οι μήνες ασφάλισης του έτους 2021 αλλά στη διαδικασία εκκαθάρισης συμμετέχουν μόνο οι μήνες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής  και για τους οποίους εμφανίζονται συμπληρωμένα ποσά εισφορών. Ο φορέας υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους να δηλώσουν εγκαίρως  τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει.

Μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 600 – 700 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολούμενων, ένας στους πέντε, περίπου 50.000, θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές κατά μέσο όρο 600 – 700 ευρώ για το 2021.

Πάντως οι περισσότεροι παράλληλα ασφαλισμένοι δε θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον εισφορές καθώς έχουν καλύψει το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν  για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 252 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.
Αντίθετα, όποιος, ως μισθωτός, το 2021 πλήρωνε μηνιαίως μόνος η μαζί με τον εργοδότη του, κάτω από 252 ευρώ/μήνα θα πρέπει να καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν για τη μισθωτή απασχόληση και των 252 ευρώ/μήνα.

Διαβάστε ακόμη

«Αγεφύρωτο» το χάσμα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων – Το κέρδος των τραπεζών και οι ενστάσεις της κυβέρνησης

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο

AWS: Νέες προσθήκες και εφαρμογές στο παγκόσμιο case study της Νάξου – Πώς αναβαθμίζει το ελληνικό γραφείο