ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μόλις το 0,2% αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα

Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που προσήλθαν μέχρι τώρα στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία, οι 31 από αυτούς υπέβαλαν ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης

Μόλις το 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η εφορία και ζητούν να περάσουν τη «βάσανο» του φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που προσήλθαν μέχρι τώρα στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία, οι 31 από αυτούς υπέβαλαν ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης. Η τελική εικόνα ωστόσο σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Πάντως, αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α. ) ενώ η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό (με βάση το τεκμαρτό εισόδημα) και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Πού γεννιούνται οι περισσότερες start up τεχνητής νοημοσύνης (πίνακες)

Στα ύψη οι τιμές για την αγορά εξοχικών στα top νησιά (pic + πίνακας)

Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες – Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""