Με πάνω από τις μισές AI startup που έχουν εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση να έχουν την έδρα τους σε μία από τις πολιτείες τους, οι ΗΠΑ αναδεικνύονται σε ηγέτη της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης.

Με οδηγό τα στοιχεία από το δείκτη Artificial Intelligence Index Report 2024 του πανεπιστημίου Στάνφορντ, η VisualCapitalist δημιούργησε μια οπτική απεικόνιση του παγκόσμιου χάρτη των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν.

Ο παγκόσμιος χάρτης των ΑΙ start up, πηγή: VisualCapitalist -Αrtificial Intelligence Index Report 2024

Τα στοιχεία αφορούν στις AI startup που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας  2013 – 2023 και καλύπτουν μόνο εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια από ιδιώτες επενδυτές. 

ΗΠΑ: Πάνω από 330 δις για την ΑΙ

«Από αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να δούμε ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καθιερωθεί ως οι κορυφαίες εστίες για την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει το σημείωμα της VisualCapitalist. 

Οι κορυφαίες χώρες με βάση τον αριθμό των νεοσύστατων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το 2013, πηγή: VisualCapitalist -Αrtificial Intelligence Index Report 2024

«Στην χρηματοδότηση, οι ΗΠΑ προηγούνται ξεκάθαρα, με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη να ανέρχονται σε 335 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2013 και 2023. 

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις AI στην Κίνα συγκέντρωσαν 104 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εκείνες στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσαν 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περαιτέρω ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ διευρύνουν ακόμη περισσότερο αυτό το χάσμα. Το 2023, για παράδειγμα, οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 22% από τα επίπεδα του 2022. Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις μειώθηκαν στην Κίνα (-44%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-14,1%).»

Οι ανησυχητικές επιδόσεις της Ευρώπης

Από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις 4 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία) εμφανίζονται στη λίστα των κορυφαίων 15, φιλοξενώντας μόλις 8,36% των παγκόσμιων νεοφυών επιχειρήσεων ΑΙ που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. 

Σε ότι αφορά στους τομείς που στηρίζουν περισσότερο την καινοτομία τεχνητής νοημοσύνης, τα περισσότερα χρήματα προσελκύουν νεοσύστατες επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εφαρμογές ΤΝ (όπως το ChatGPT της OpenAI).

Οι τομείς που προσελκύουν τις περισσότερες επενδύσεις σε AI start up, πηγή: VisualCapitalist -Αrtificial Intelligence Index Report 2024


Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας προσέλκυσης κεφαλαίων είναι η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), η οποία επιτρέπει στους υπολογιστές να κατανοούν και να ερμηνεύουν την ανθρώπινη γλώσσα. 

Αυτή η τεχνολογία έχει πολλές χρήσεις για τις επιχειρήσεις, ιδίως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπου η NLP μπορεί να τροφοδοτήσει τα chatbots υποστήριξης πελατών και τους αυτοματοποιημένους συμβούλους διαχείρισης κεφαλαίων.

Μόνο το 2023 επενδύθηκαν πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στη NLP.

Εντωμεταξύ, παγκοσμίως, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τεχνητής νοημοσύνης εκτοξεύεται.

Από το 2021 έως το 2022, οι χορηγήσεις πατεντών AI παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 62,7%. Το 2022, η Κίνα ηγήθηκε της παγκόσμιας προέλευσης πατεντών AI με 61,1%, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 20,9% των προελεύσεων πατεντών AI. 

Διαβάστε ακόμη

«Ανάσταση» της μεσαίας τάξης μέσα σε μία τετραετία

Στα ύψη οι τιμές για την αγορά εξοχικών στα top νησιά (pic + πίνακας)

Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες – Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ