Η υποδηλωμένη εργασία εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις που εντοπίζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικότερα οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, που υποκρύπτουν υποδηλωμένη εργασία, ανέρχονται σε ποσοστό 32,2%.

Στην πράξη, οι εργοδότες δηλώνουν το προσωπικό τους για 4ωρη μερική απασχόληση και το απασχολούν 8ωρο ή και παραπάνω. Όταν γίνονται οι έλεγχοι, οι εργαζόμενοι δεν είναι ανασφάλιστοι, είναι όμως ασφαλισμένοι και εμφανίζονται στους πίνακες προσωπικού, για λιγότερες ώρες.

Έτσι, το πρόστιμο είναι από 600 έως και 2.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ εάν ήταν πλήρως ανασφάλιστοι, το πρόστιμο θα ήταν 10.500 ευρώ.

Το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας που διογκώνεται αποτυπώνεται και στη μελέτη Σ. Ρομπόλη- Β. Μπέτση για τους νέους ασφαλισμένους που ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ, το νέο επικουρικό ταμείο.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι νέοι προσλαμβάνονται με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού αφού τα συσσωρευμένα κεφάλαια είναι μόλις 50,2 εκ. ευρώ ενώ αν υποθέταμε ότι οι νέοι ασφαλισμένοι ελάμβαναν 780 ευρώ μέσο μηνιαίο μισθό τότε τα συσσωρευμένα κεφάλαια από τις εισφορές των ασφαλισμένων έπρεπε να είναι 107 εκ. ευρώ.

Δηλαδή, στις νέες θέσεις κυριαρχεί η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές αφού για τον αριθμό των 213.000 ασφαλισμένων τα 50,2 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε μέσο μισθό 370 ευρώ το μήνα, δηλαδή είναι στο 52,5% του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ.

Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις, η δήλωση είναι ψευδής καθώς ο εργαζόμενος δουλεύει 8 ώρες και δηλώνεται για 4.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 25.700 ελέγχους και επέβαλε 7.236 κυρώσεις, ενώ 18.332 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 2.185 κυρώσεις και 3.779 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 545 κυρώσεις.

Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ επέβαλαν πρόστιμα ύψους 28,6 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2023. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2023 9.490 επιτόπιοι έλεγχοι και 7.559 ουσιαστικοί έλεγχοι.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Εν αναμονή της ετυμηγορίας για την αναβάθμιση από τον «σκληρό» των μεγάλων οίκων

Μέρισμα 0,38 ευρώ/μετοχή από την ΕΛΒΕ – Πότε ξεκινά η πληρωμή

Τον Ιταλό Πιέρο Τσιπολόνε προτείνει το Eurogroup για νέο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ