To top 5 της ζήτησης, σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά εργασίας, περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο τους πληροφορικάριους και ακολουθούν οι μηχανικοί, τα στελέχη των πωλήσεων, οι οικονομολόγοι, αλλά και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες.

Οι επιχειρήσεις παραπονιούνται τα τελευταία χρόνια για τη δυσκολία ανακάλυψης ταλέντων στον κλάδο της τεχνολογίας φέρνοντας στο προσκήνιο το γνωστό πρόβλημα της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών της αγοράς.

Ειδικότερα, οι εταιρείες διαπιστώνουν ότι αυτή η δυσκολία εκτείνεται σε ποσοστό 89% όσον αφορά τους ανθρώπους της τεχνολογίας, ενώ δύσκολα καλύπτονται και οι θέσεις των μηχανικών σε ποσοστό 72%, αλλά και των στελεχών στις πωλήσεις σε ποσοστό 61%.

Η πεντάδα των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad, συμπληρώνεται από τις κατηγορίες: operations (26%), λογιστική / οικονομικά (24%), εξυπηρέτηση πελατών / aftersales και μηχανικοί (23%).

Διαπιστώνεται ακόμη αυξημένη ζήτηση στα τμήματα προμηθειών, στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε παραγωγή και operations, για στελέχη marketing με εξειδίκευση στα digital και social media, για νομικούς με εξειδίκευση σε GDPR, για data analysts και φυσικά για επαγγελματίες Υγείας.

Παράλληλα, έλλειψη εμφανίζουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, αφού οι νέοι σήμερα αποφεύγουν τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, ένα πρόβλημα που θα διογκωθεί καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα τεχνικά έργα.

Οι ελλείψεις στον κλάδο της πληροφορικής

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες είναι παγκόσμιο. Και παραμένει οξύ παρά τις πρόσφατες μαζικές απολύσεις στελεχών από κολοσσούς της τεχνολογίας όπως οι Google, Facebook και Twitter.
Ερευνα της αμερικανικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού ZipRecruiter διαπίστωσε ότι το 79% των προσφάτως απολυμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ βρήκαν δουλειά μέσα σε τρεις μήνες. Απαντώντας στην έρευνα οι εργοδότες τονίζουν ότι η πρόσληψη κορυφαίων ψηφιακών ταλέντων παραμένει δύσκολη, καθώς ακόμη και οι εταιρείες με τις υψηλότερες επιδόσεις δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζομένους με εξειδίκευση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η ζήτηση είναι υψηλή σε τμήματα πληροφορικής, και συγκεκριμένα για προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών (ταμπλετών/κινητής τηλεφωνίας), όπως και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Οι ελλείψεις που σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής στη χώρα μας θα ανέλθουν σε 80.000-90.000 άτομα τα επόμενα χρόνια.

Οι γκουρού των εταιρειών τεχνολογίας συζητώντας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος επισημαίνουν ότι το πρώτο πτυχίο μπορεί να είναι η αρχή για άλλες σπουδές. Ενδεικτικά αναφέρουν αποφοίτους Γυμναστικής Ακαδημίας που σήμερα είναι σε διευθυντικές θέσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Ωστόσο η παρότρυνση δεν αφορά μόνο τους νέους. Και οι μεγαλύτεροι πρέπει να μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα στην πληροφορική, καθώς λόγω της ταχύτατης εξέλιξης του ψηφιακού κόσμου θα καταργηθούν 83 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2027.

Επιμόρφωση μέσω προγραμμάτων μπορεί να γίνει και στα 40, τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς εργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν 40άρη που έκανε κατάρτιση μέσω του προγράμματος της Microsoft και μπόρεσε να βρει δουλειά σε μεγάλη εταιρεία συμβούλων πάνω στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας με υψηλό μισθό.

Εκτός από την πληροφορική, ζήτηση έχουν επίσης ειδικότητες όπως η βιοτεχνολογία, η τοξικολογία, τα στελέχη εφοδιαστικής αλυσίδας, οι βιογενετιστές και τα πιο πρακτικά επαγγέλματα. «Εχουμε ανάγκη από ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητο να έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο», επισημαίνουν οι αρμόδιοι, φτάνει να έχουν πάρει πιστοποίηση.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι, τι προσφέρουν οι επιχειρήσεις

Στις παροχές που προσφέρουν οι εταιρείες για να προσελκύσουν νέους εργαζομένους και να ενισχύσουν τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας κυριαρχεί η εκπαίδευση (84%). Ακολουθούν με 70% η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και με 49% το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας. Η αναγνώριση / μη οικονομικές απολαβές βρίσκεται στο 46%, ενώ με θετικό βαθμό αξιολογείται και η παροχή επιπλέον ημερών αδείας (40%). Στις οικονομικές παροχές που θεωρούνται πρόσθετες ξεχωρίζουν το κινητό τηλέφωνο (87%) και τα ατομικά μπόνους απόδοσης (81%). Επονται τα κουπόνια σίτισης (69%), το εταιρικό αυτοκίνητο (67%) και η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (66%).

Αναφορικά με τον δείκτη κινητικότητας προσωπικού, η έρευνα της Randstad δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (61%) εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερά τα ποσοστά αποχώρησης κατά το τρέχον έτος. Το 20% πιστεύει ότι θα κινηθούν χαμηλότερα, ενώ το 14% θεωρεί ότι τα ποσοστά αποχώρησης θα κινηθούν υψηλότερα φέτος σε σχέση με το 2022. Ως προς τους λόγους που οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από μια εταιρεία εκτιμάται σε ποσοστό 74% ότι φέτος θα υπάρχει ενδεχομένως καλύτερη προσφορά από άλλη εταιρεία, δηλαδή καλύτερος μισθός και συνθήκες εργασίας. Στο 50% βρίσκονται οι περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και ακολουθούν από απόσταση με 26% η επιλογή άλλης επαγγελματικής καριέρας, με 17% ο μεγάλος φόρτος εργασίας και με 15% η μετεγκατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ