Μπορεί η διαδικασία εύρεσης εργασίας να αποδεικνύεται αρκετά δύσκολή για ορισμένους εργαζομένους, αλλά και οι εργοδότες – πέρα από τη διαδικασία ορθής διαλογής – έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά αρκετές προκλήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, με το πιο συχνό φαινόμενο να αποτελούν τα ψευδή στοιχεία ενός βιογραφικού.

Συγκεκριμένα, τα ψευδή στοιχεία δεν αφορούν μόνο την ηλικία, που είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσει κανείς, αλλά τα πραγματικά προσόντα ενός υποψήφιου και αν μπορεί ο εργοδότης να αποκρυπτογραφήσει έγκαιρα το ενδεχόμενο εξαπάτησης, προκειμένου να καλύψει τη θέση.

Σύμφωνα με άρθρο της Πάμελα Μέγερ στο FastCompany, αυτό είναι κάτι που με κάποιου είδους εκπαίδευση μπορεί να τα εντοπίσει ο οποιοσδήποτε. Η ίδια είναι, άλλωστε, CEO της Calibrate, μιας εταιρείας που εκπαιδεύει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού σε λεκτικές και μη λεκτικές ενδείξεις εξαπάτησης, με θεαματικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα, οι συζητήσεις για τα ψευδή βιογραφικά είχαν πάρει φωτιά», εν μέρει χάρη στον εκπρόσωπο Τζορτζ Σάντος, τον Ρεπουμπλικάνο της Νέας Υόρκης, ο οποίος επινόησε σχεδόν όλα όσα έλεγε για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ενώ η υπόθεση του Σάντος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική -ο εκπρόσωπος Ρίτσι Τόρες, ένας Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης, τον αποκαλεί «κίνδυνο για τη δημοκρατία μας»- πολλοί εργοδότες λένε ότι χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πόσο συχνά οι άνθρωποι καταφεύγουν στα ψευδή στοιχεία προκειμένου να ανέλθουν κοινωνικά.

Οι επιχειρήσεις δικαιολογημένα θέλουν να είναι σε επιφυλακή για οποιονδήποτε επιδίδεται σε εξαπάτηση. Και θέλουν το προσωπικό τους να τους ειδοποιεί αν κάποιος φαίνεται ύποπτος.

Αλλά υπάρχει μια παγίδα. Αν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα με την αίσθηση ότι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί μεταξύ τους, τα επίπεδα εμπιστοσύνης μπορεί να πέσουν κατακόρυφα. Και οι επιχειρήσεις τα καταφέρνουν καλύτερα όταν οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι σε εταιρείες με υψηλή εμπιστοσύνη αναφέρουν 74% λιγότερο άγχος, 40% λιγότερη εξουθένωση, 50% υψηλότερη παραγωγικότητα και 76% μεγαλύτερη δέσμευση. Τι πρέπει να κάνει η επιχείρησή σας για να πιάσει τους ψεύτες και ταυτόχρονα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη;

Συνεχής επαγρύπνηση

Δεδομένου ότι το 55% των ανθρώπων παραδέχονται ότι λένε ψέματα στο βιογραφικό, οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν με πιο ενδελεχείς ελέγχους ιστορικού. Η επιβεβαίωση του προηγούμενου τίτλου ενός υποψηφίου σε έναν οργανισμό δεν αρκεί. Διερευνήστε ποια ήταν η καθημερινή τους εργασία και πόσο μεγάλο μέρος του ρόλου τους ανατέθηκε σε άλλους. Ψάξτε επίσης για ψέματα παράλειψης, όπως μια παράλληλη συμβουλευτική εργασία που μπορεί να έχουν παραλείψει, η οποία θα μπορούσε να είναι σε άμεσο ανταγωνισμό με τον ρόλο για τον οποίο υποβάλλουν αίτηση.

Το ίδιο ισχύει και για τις συστάσεις. Σε μια βρετανική μελέτη, το 21% των ανθρώπων παραδέχτηκε ότι είχε ενθαρρύνει μια συστατική επιστολή να πει ψέματα για λογαριασμό του. Εξίσου πολλοί δήλωσαν ότι είχαν ζητήσει από μια αναφορά να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος που δεν είναι. Βρείτε άλλους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με έναν υποψήφιο. Ρωτήστε τους για τις δεξιότητες, τις αρμοδιότητες και την αξιοπιστία του υποψηφίου.

Αλλά η πρόσληψη είναι μόνο η αρχή. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζουν τους εργαζόμενους από τη στιγμή που θα προσληφθούν. Η επαγρύπνηση είναι μια νοοτροπία, όχι ένα διακριτό γεγονός. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες εσωτερικές προσλήψεις δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ιστορικού και αναζήτηση νομικού μητρώου, ακόμη και όταν εξετάζονται για προαγωγή στην ηγεσία.

Ένας εργαζόμενος δεν χρειάζεται να είναι υποψήφιος για προαγωγή για να ελεγχθεί η ειλικρίνειά του. Πολλοί εσωτερικοί φορείς απειλών εργάζονται για μια εταιρεία για χρόνια προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν την πρόσβασή τους με μυστικό τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει τον οργανισμό. Μπορεί να βρίσκονται υπό οικονομική πίεση ή να παλεύουν με τον εθισμό. Να είστε πάντα πρόθυμοι να εξετάζετε έναν υπάλληλο. (Η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης προσφέρει καθοδήγηση για το πώς να το κάνετε χωρίς να παραβιάζετε τα δικαιώματα). Αυτή η νοοτροπία μπορεί να είναι ψυχολογικά άβολη, επειδή σημαίνει προθυμία να αμφισβητήσετε ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να συναναστρέφεστε καθημερινά. Αλλά είναι η σκληρή, αναγκαία δουλειά της καλής διαχείρισης.

Εκπαίδευση προσωπικού

Ο εντοπισμός των ψεμάτων είναι μια κρίσιμη δεξιότητα στο χώρο εργασίας. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να μάθει να έχει τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά για μοτίβα συμπεριφοράς που υποδεικνύουν ότι ένας συνάδελφος μπορεί να εμπλέκεται σε εξαπάτηση. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να γεμίζει τις ιστορίες με περιττές λεπτομέρειες, να χρειάζεται συνεχώς να απαγγέλλει μια εμπειρία με την ίδια χρονολογική σειρά ή να χρησιμοποιεί επανειλημμένα προσδιοριστικές δηλώσεις, όπως: “Για να σας πω την αλήθεια”. Μπορεί να παίρνει μια στάση αυτοπροστασίας όταν του γίνεται μια ερώτηση, να αλλάζει τον τόνο της φωνής του και τον ρυθμό των βλεφάρων του ή να αποστρέφεται τακτικά σε άλλο θέμα.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να μάθουν πώς να αποσπούν την αλήθεια από κάποιον που υποψιάζονται ότι είναι ανέντιμος. Όταν το διδάσκω αυτό, εξηγώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν φυσικά να πάνε κατευθείαν στον πυρήνα, στα ευαίσθητα θέματα, βάζοντας το άλλο άτομο σε θέση άμυνας. Μπορεί να ρωτήσουν: “Γιατί είπες ότι αυτή ήταν δική σου ιδέα, ενώ δύο συνάδελφοί σου λένε ότι δεν ήταν;”. Είναι πολύ καλύτερο να ξεκινήσετε με γενικές, ανοιχτές ερωτήσεις, όπως: “Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας για το πώς προέκυψε αυτό;”. Όσο πιο άνετα αισθάνονται οι άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό είναι να μοιραστούν την αλήθεια.

Εάν ένας εργαζόμενος έχει μια ανησυχία, θα πρέπει να τη μεταφέρει σε έναν προϊστάμενο. Αλλά θα πρέπει επίσης να παρέχει στον συνάδελφό του το πλεονέκτημα κάθε αμφιβολίας. Ακόμη και αν ένας συνάδελφος κρύβει κάτι, μπορεί απλώς να είναι προσωπικό και άσχετο με τον χώρο εργασίας. Ειλικρίνεια δεν σημαίνει 100% διαφάνεια.

Όπλο της εργοδοσίας η ειλικρίνεια

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την εστίαση στην ειλικρίνεια για να ενισχύσουν τις σχέσεις στο χώρο εργασίας. Επισημάνετε ότι η δέσμευση για το ξεσκαρτάρισμα των ψεύτων είναι το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι η εταιρεία είναι γεμάτη με ανθρώπους που μπορούν να εμπιστευτούν.

Σε ένα σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον, δεν υπάρχει τίποτα πιο συνδετικό από το να πολεμάτε μαζί ενάντια στον ανταγωνισμό. Για να επιτύχουν στη μάχη, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν πλήρως ο ένας τον άλλον.

Με τα χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι όσο οι οργανισμοί παρουσιάζουν τη δέσμευσή τους για ειλικρίνεια με αυτόν τον τρόπο, αυτό βοηθάει την ανάπτυξη της συνοχής – και την ευημερία των ομάδων.

Διαβάστε ακόμη

Αμάνσιο Ορτέγκα: Πώς ο Mr. Zara δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία – Πού επενδύει τώρα

Καθίζηση για τα ευρωπαϊκά εμπορικά λιμάνια – Κυρίαρχοι οι Κινέζοι στη διακίνηση containers

Το σχήμα «D Marinas – Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας» προτιμητέος επενδυτής για τη Μαρίνα Πύλου