Στους προσυμπληρωμένους κωδικούς 405-406 της φορολογικής δήλωσης θα δουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το τεκμαρτό εισόδημα που έχει προσδιορίσει για αυτούς η ΑΑΔΕ, ενώ στους κωδικούς 443-444 θα έχουν τη δυνατότητα να το αμφισβητήσουν, προκαλώντας φορολογικό έλεγχο.

Όσοι υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης, θα πρέπει αρχικά να πληρώσουν τον φόρο που θα τους έχει προσδιοριστεί και στη συνεχεία να υποβάλουν ψηφιακά, σε ειδική πλατφόρμα, το αίτημα για εκ νέου έλεγχο και προσδιορισμό του φόρου.

Η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα θα γίνεται ψηφιακά μέσω μιας νέας πλατφόρμας, η οποία θα ενεργοποιηθεί στο πρώτο 15ήμερο του Μαΐου.

Η νομοθεσία προβλέπει δύο τρόπους αμφισβήτησης του τεκμηρίου. Ο ένας τρόπος είναι οι αντικειμενικοί λόγοι, από τους οποίους προκύπτει ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μηδενικό ή χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Η εγκυμοσύνη ή η λοχεία, οι φυσικές καταστροφές, η απαγόρευση λειτουργίας της επιχείρησης, η στρατιωτική θητεία, είναι τέτοιες περιπτώσεις.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προκαλέσει τον έλεγχο ο ίδιος ο επαγγελματίας, προκειμένου να αποδείξει ότι το εισόδημά του είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στη χρήση του 2023. Μπορεί να επεκταθεί και στην προηγούμενη πενταετία, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν σύζυγοι και παιδιά.

Θα ζητηθούν δε από τον επαγγελματία αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών του, αλλά και θα ερευνηθούν τα υπόλοιπα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος από κάθε πηγή ή αιτία όπως ενοίκια, μερίσματα, τόκοι, χρηματικές γονικές παροχές, δωρεές κτλ.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αμφισβητείται με τους εξής τρόπους:

1. Αίτημα για διενέργεια ελέγχου

Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη φορολογική δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

2. Αίτημα για αντικειμενικούς λόγους

Το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στην πλατφόρμα μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και την έκδοση του εκκαθαριστικού και μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Η αίτηση εξετάζεται από τον έφορο, ο οποίος ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και στη συνέχεια εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό.

Διαβάστε ακόμη

Η αλματώδης άνοδος και η θεαματική πτώση της «βασίλισσας» της Airbnb – Μια απίστευτη ιστορία απάτης

Έρχονται Talent Visa και Tech Visa – Στόχος ένας πόλος καινοτομίας στην Ελλάδα

Unclaimed Baggage: H εταιρεία που βάζει τέλος στο μυστήριο των χαμένων αποσκευών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ