Εργασιακά

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν θα προσλαμβάνονται χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού (τροπολογία)

  • newsroom


Αν και δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ωστόσο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έρχονται αντιμέτωποι με κάποιες άλλες υποχρεώσεις, αλλά και συνέπειες

Με αλλαγές και… ανατροπές προβλέπεται να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος, τουλάχιστον όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή τους στην τάξη, με ασφάλεια και με σεβασμό στη δημόσια υγεία.

Σε συνέχεια όλων αυτών, νέες ανακοινώσεις ήρθαν για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς έγινε γνωστό ότι αν και ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, εντούτοις οι εκπαιδευτικοί -για να γυρίσουν στις τάξεις των σχολείων- θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) ή αρνητικό self test.

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, προγραμματίζονται προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πλήρες ή μειωμένο ωράριο και συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης κατ’ ελάχιστο διάρκειας. Με την εν λόγω ρύθμιση, όπως είναι φυσικό, νομοθετούνται και οι συνέπειες που θα επέρχονται στους εκπαιδευτικούς που δεν επιθυμούν να υποβάλλονται στα σχετικά test ανίχνευσης του κορωνοϊού. Είναι ξεκάθαρο δε, ότι η ρύθμιση σχετικά με τις προσλήψεις έρχεται σε συνέχεια όσων εκπαιδευτικών αρνούνται να προσκομίζουν είτε rapid test, είτε PCR.

Πιο συγκεκριμένα:

  • στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων, o χρόνος αυτός δεν λογίζεται ως χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και για το διάστημα αυτό δεν καταβάλλονται αποδοχές.
  • στους προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς καθώς και μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης δεν προσκομίσουν βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, δεν γίνεται αποδεκτή η παρεχόμενη εκ μέρους τους εργασία και δεν καταβάλλονται αποδοχές, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο ίδιο πλαίσιο, περιγράφοντας προ ημερών την κατάσταση στην παιδεία από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  τοποθετήθηκε σχετικά με το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, σημειώνοντας ότι: «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρρωστήσουν μαζικά. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να μπορούν να μπουν στην τάξη και να διδάξουν, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όσα αλλάζουν από τη νέα σχολική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς

Κατά την είσοδό τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, καθηγητές και δάσκαλοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό εργαστηριακό τεστ ή και πιστοποιητικό νόσησης από κορωνοϊό. Ειδάλλως, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στα σχολεία, ενώ θα βρεθούν άμεσα υπό το μέτρο της αναστολής καθηκόντων σύμφωνα με την τροπολογία την οποία κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο άρθρο 202 του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας επισημαίνεται ειδικότερα ότι:

Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία

– Τροποποίηση του πρώτου εδαφίου του άρθρου 96 του ν. 4790/2021 Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 96 του ν. 4790/2021 (Α΄48), περί της υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, τροποποιείται, ώστε να παραταθεί έως την 31η.10.2021 η δυνατότητα να ορίζεται ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ότι οι ανωτέρω δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου, και το άρθρο 96 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 96 Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.10.2021, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύναται να ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ότι οι ανωτέρω δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Με όμοια απόφαση δύναται να ορίζεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 ως προϋπόθεση συμμετοχής στις πάσης φύσεως εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τις κοινές αποφάσεις των προηγούμενων εδαφίων καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Διαβάστε ακόμη:

Koυρεμένα ενοίκια: Την Παρασκευή 30 Ιουλίου οι πληρωμές Ιουνίου και Μαΐου

Πόσα κερδίζουν οι Ολυμπιονίκες από τα μετάλλια σε κάθε χώρα – Λίστα

Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις των πολιτικών