Σε πλήρη αντίθεση με το 2022 που το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ένα μοντέλο απομακρυσμένου χώρου εργασίας, πλέον μόνο το 1% συνεχίζει την πλήρως απομακρυσμένη εργασία. Σήμερα, το 80% των ηγετών των επιχειρήσεων είναι σίγουροι για τη νέα αυτή στρατηγική.

«Νομίζω ότι αυτές οι μέρες του «Ας δούμε τι θέλουν οι άνθρωποι» τελειώνουν γρήγορα», δήλωσε ο Μαρκ Γκρίνις, επικεφαλής του τομέα ακινήτων, φιλοξενίας και κατασκευών της ΕΥ Αμερικής.

Όταν μιλάει κανείς με επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού σε μεγάλες εταιρείες που ζητούν από τους υπαλλήλους να επιστρέφουν στο γραφείο με μεγαλύτερη συχνότητα, οι περισσότεροι εκφέρουν μια κοινή διαπίστωση σχετικά με τη συζήτηση για την εργασία από το σπίτι: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό;»

Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν τέλος στη διαμάχη. «Η επιστροφή στο γραφείο έχει τελειώσει, δήλωσε πρόσφατα ένας γκουρού της εργασίας από το σπίτι από το Στάνφορντ. Τώρα, νέα στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι αν η εποχή των πέντε ημερών την εβδομάδα σε ένα γραφείο έχει τελειώσει, δεν είναι το μόνο μοντέλο εργασίας που οδεύει προς εξαφάνιση. Καθώς ο χώρος εργασίας σταθεροποιείται σε μια νέα κανονικότητα, η χρυσή εποχή της εργασίας από το σπίτι δεν φτάνει απλώς στο τέλος της. Η πλήρως απομακρυσμένη εργασία είναι επίσης σχεδόν νεκρή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της EY.

Μεταξύ 2019 και 2021, ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονταν πλήρως από το σπίτι τριπλασιάστηκε. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες εργασίας τους, αναφέροντας οφέλη όπως η απουσία μετακινήσεων, η πρόσθετη ευελιξία και οι αυξημένες ευκαιρίες.

Αλλά καθώς η εργασία από το σπίτι κορυφώθηκε, οι ηγέτες των επιχειρήσεων άρχισαν να μιλούν για την περιφρόνησή τους για το μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας. Ακόμη και οι CEOs που έχουν οδηγήσει τις εταιρείες σε ένα μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας για λόγους κόστους, ποιότητας ζωής των εργαζομένων και διαφορετικών στόχων πρόσληψης, λένε ότι αυτό απαιτεί θυσία βασικών εταιρικών στόχων.

Η ηγεσία δήλωσε: «Νομίζουμε ότι χάνουμε μέρος της κουλτούρας μας. Χάνουμε μέρος της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης και της επαγγελματικής μας εξέλιξης», δήλωσε ο Γκρίνις, ο οποίος ηγείται του τομέα Real Estate, Hospitality and Construction της EY Americas.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότερες εταιρείες ανέφεραν ότι προετοιμάζονταν για ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, και τα στοιχεία της ΕΥ δείχνουν ότι πολλές από αυτές έχουν καταλήξει εκεί σήμερα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των ηγετών είναι σίγουροι για την τρέχουσα στρατηγική υβριδικής εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες είδαν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, με το 80% των στελεχών να δηλώνουν ότι η παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους ήταν κάπως ή πολύ υψηλότερη τους τελευταίους 24 μήνες, σύμφωνα με το CNBC.

«Η υβριδική εργασία δεν φαίνεται να βλάπτει την καινοτομία», δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ο οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα εργασίας από το σπίτι, Νίκολας Μπλουμ – ο οποίος έκανε την πρόσφατη διακήρυξη του τέλους της «επιστροφής στο γραφείο». «Οι άνθρωποι έρχονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα και δουλεύουν από το σπίτι για δύο ημέρες την εβδομάδα. Φαίνεται ότι τρεις ημέρες facetime την εβδομάδα, αν συντονιστούν μεταξύ των εργαζομένων, ώστε να έρχονται όλοι στις ίδιες ημέρες που χρειάζεται στο γραφείο, φαίνονται επαρκείς. Το υβριδικό σύστημα έχει γίνει κυρίαρχο εξαιτίας αυτού του γεγονότος».

Για να είναι αποτελεσματική μια υβριδική πολιτική, τα στοιχεία της ΕΥ δείχνουν ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν κίνητρα στους εργαζομένους να εργάζονται αυτοπροσώπως. Το 21% των εργοδοτών αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση και πρόσληψη εργαζομένων που είναι πρόθυμοι να έρθουν στο γραφείο. Ο Γκρίνις λέει ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι σκόπιμοι στην προσέγγισή τους. «Η έλλειψη βεβαιότητας και η έλλειψη ορισμού δεν εκτιμάται και δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική», δήλωσε.
Το 86% των εταιριών έχουν καταφύγει σε εντολή παρουσίας στο γραφείο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών την εβδομάδα. Η έρευνα της ΕΥ διαπιστώνει ότι το 80% των εταιρειών έχουν τους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν στο γραφείο τρεις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Ενώ οι εντολές μπορούν να λειτουργήσουν, η διατήρηση του ηθικού των εργαζομένων απαιτεί κάποιες αλλαγές στην εμπειρία του γραφείου, φέρνοντάς την πιο κοντά στις ανέσεις της εργασίας από το σπίτι. Στην έρευνα της EY, όσοι ανταποκρίθηκαν δηλώνουν ότι έχουν αυξήσει το εμβαδόν των χώρων γραφείων τους τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων ήταν σε μικρές εταιρείες και σχεδόν οι μισοί (47%) σε μεσαίου μεγέθους εταιρείες . Περίπου το ένα τρίτο (32%) των εργοδοτών δηλώνουν ότι η δημιουργία του κατάλληλου είδους χώρου για τους υπαλλήλους τους είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και επενδύουν σε νεότερους χώρους γραφείων υψηλής τεχνολογίας με ανέσεις (51% των εργοδοτών) και σε περισσότερους πόρους ψηφιακής/εικονικής συνεργασίας (63%).

«Τώρα, η διοίκηση πρέπει να ηγηθεί, αλλά πρέπει να ηγηθεί με σκοπό, να είναι οριστική με την πολιτική και να εξετάσει την υβριδική εργασία ως ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό στην αγορά», δήλωσε ο Γκρίνις.

Ο Ντέιβ Στίβενσον, διευθύνων σύμβουλος επιχειρήσεων της Airbnb – η εταιρεία του οποίου προχώρησε σε ένα μοντέλο «ζήσε και δούλεψε οπουδήποτε» κατά τη διάρκεια του Covid, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι η εταιρεία δεν είναι «πρώτα εξ αποστάσεως» με βάση την πολιτική σε κάθε λειτουργία, και είπε ότι «έχει απόλυτη σημασία να εργάζεται κανείς αυτοπροσώπως για εκπαίδευση, για ανάπτυξη, για υλοποίηση νέων έργων».

Αλλά ο Στίβενσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στις πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. «Το 40% των νέων υπαλλήλων μας δεν βρίσκονται σε ακτίνα 50 μιλίων από ένα γραφείο. … Δεν χρειάζεται να βρίσκεσαι εκεί, απλά για να είσαι εκεί», δήλωσε.

Για την πλειονότητα των εργαζομένων, ωστόσο, φαίνεται περισσότερο ότι πρέπει να βρίσκεστε εκεί τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

«Είναι σαφές ότι η υβριδική εργασία δεν βρίσκεται πλέον σε περίοδο δοκιμής- είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε ο Γκρίνις στην ανακοίνωση της έρευνας.

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα νέα «τρίποντα» στο real estate – Ποιες επενδύσεις του προτάθηκαν (pics)

Τιμολόγια ρεύματος: Τέλος στις απορίες – Ποιους συμφέρει το μπλε και ποιους το πράσινο

Γιώργος Προκοπίου: «Στη Ναυτιλία κάνω το χόμπι μου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ