Με το μήνυμα Ενισχύουμε την Απασχόληση – Στηρίζουμε το εισόδημα των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εξιδικεύει αυτή την ώρα τα μέτρα για τα εργασιακά και το τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής στην αγορά εργασίας.

«Όπως είναι προφανές έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ξεκινώντας τη συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας.

«Έχουμε υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα την τελευταία διετία και την ίδια στιγμή είναι εξίσου προφανές ότι ανεξάρτητα από το σχεδιασμό μας υπήρξε και εδώ όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, το πρόβλημα του κορωνοϊού που δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία», πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «παρόλα αυτά, η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει εκεί που πιστοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, με τα πρόσφατα στοιχεία για τον Ιούλιο, στο να πέσει η ανεργία στο 14,2%» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι κάτι για τοπίο κομπάζουμε. Επειδή το ποσοστό είναι υψηλό η κυβέρνηση επεξεργάζεται και μια σειρά από περαιτέρω μέτρα. Κάποια τα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

Το Πρώτο Ένσημο

Το πρόγραμμα αφορά νέους ανέργους από 18-29 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπερία ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας. Προβλέπει 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ στο σύνολο για τους 6 μήνες. Τα 600 ευρώ κατευθύνονται στην επιχείρηση και τα υπόλοιπα 600 ευρώ στον νέο εργαζόμενο. Ο νέος επιδοτείται με 100 ευρώ το μήνα ως επιπλέον αμοιβή. Έτσι εάν ο νέος προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ καθαρά θα παίρνει με την επιδότηση 669€ .

Τα άλλα μέτρα

– Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος: 169 εκατ. για τον προϋπολογισμό του 2022.

– Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δις για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022.

– Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκατ. ευρώ. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.

– Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.

– Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

Πρεμιέρα για το myaade.gov.gr – Eύκολη πρόσβαση σε 250 διαδικασίες

Άνοδος 24,3% του τζίρου των επιχειρήσεων τον Ιούλιο – Στα 25 δισ. ευρώ ο τζίρος