Εργασιακά

ΟΑΕΔ: Πότε έρχονται νέα προγράμματα για 42.000 θέσεις εργασίας

  • newsroom


Τα νέα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν κατά πολύ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει περίπου 500 εκατ. ευρώ για μικτές δράσεις με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης

Νέα προγράμματα απασχόλησης με θέσεις εργασίας για ανέργους και κυρίως γυναίκες, μεγαλύτερους σε ηλικία και μακροχρόνια ανέργους, περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πρόγραμμα που σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Τα νέα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν κατά πολύ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τεθούν σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΕΔ και την ΕΡΓΑΝΗ, το τελευταίο δίμηνο η ανεργία σημείωσε οριακή άνοδο, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ για μικτές δράσεις με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Στα προγράμματα θα δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και κυρίως των ψηφιακών, στην πρόσληψη νέων, μακροχρόνια ανέργων, καθώς και ειδικών ομάδων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις της πράσινης οικονομίας θα ενισχυθούν περισσότερο σε ό,τι αφορά τις νέες προσλήψεις.

Μερικά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο είναι:

1. Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους έως 45 ετών

2. Πρόγραμμα δημιουργίας 10.000 θέσεων εργασίας για μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών σε περιοχές με υψηλή ανεργία

3. Πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας

4. Πρόγραμμα δημιουργίας 5.000 θέσεων εργασίας με έμφαση στις γυναίκες σε επιχειρήσεις που στηρίζονται στην πράσινη οικονομία

5. Τον Αύγουστο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις περίπου 2.000 ατόμων ειδικών κατηγοριών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, θα δημοσιευτεί από τον ΟΑΕΔ η προκήρυξη για τις θέσεις εργασίας που αφορούν σε προστατευόμενα πρόσωπα του Ν. 2643/1998 (Άτομα με αναπηρία και συγγενείς τους, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τέκνα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, παιδιά Αναπήρων Πολέμου).

Οι θέσεις εργασίας κατανέμονται ανά κατηγορία προστασίας ως εξής:

  • ΑμεΑ: 500 θέσεις
  • Συγγενείς ΑμεΑ: 200 θέσεις
  • Πολύτεκνοι: 390 θέσεις
  • Τρίτεκνοι: 530 θέσεις
  • Τέκνα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης: 250 θέσεις
  • Τέκνα Αναπήρων Πολέμου: 220 θέσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων θα δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων θα γίνει ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 850 μονάδες αλλά με χαμηλό τζίρο

Έλληνες εφοπλιστές σε θέση μάχης – Ποιοι επενδύουν και πού

Έρχονται νέες εξαγορές από τις εταιρείες πληροφορικής