Uncategorised

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 850 μονάδες αλλά με χαμηλό τζίρο

  • Χρήστος Λαΐνας


Τεχνικά για να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση της αγοράς θα πρέπει να δούμε το Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνά την ζώνη των 880 με 885 μονάδων και την συναλλακτική δραστηριότητα να ανεβάζει ρυθμούς

Με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη κλείνει με κέρδη 1,83%, στις 854,22 μονάδες.

Οι επενδυτές προσπάθησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας από το χαμηλό της Δευτέρας και τις 830 μονάδες με τις περισσότερες εισηγμένες να κλείνουν με θετικό πρόσημο.

Αρνητική υποσημείωση για άλλη μια συνεδρίαση είναι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο η αγορά είναι ακόμη επιφυλακτική για το αν θα καταφέρει να υποστηρίξει τη συνέχεια αυτής της ανοδικής κίνησης παρά τις πιο χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στο ταμπλό μιας και υπάρχουν εισηγμένες οι οποίες δίνουν σταθερά και καλά μερίσματα με το χτίσιμο των θέσεων να δικαιολογεί πλέον και με το παραπάνω το κόστος ευκαιρίας ακόμα και αν η κατάσταση παραμείνει δύσκολη.

Άλλωστε πέρα από την πτώση που έχει καταγράψει το Χρηματιστήριο Αθηνών τον τελευταίο μήνα το κόστος δανεισμού για τις εισηγμένες έχει μειωθεί και ο εταιρικός φόρος το 2021 θα είναι χαμηλότερος κατά 200 μονάδες βάσης. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην πανδημία μετά και την μετάλλαξη Δέλτα οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον τουρισμό ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομία της χώρας, ενώ έχει επενδυθεί πολύ χρήμα και προσπάθεια ώστε οι αφίξεις να φθάσουν σε αλλεπάλληλα ρεκόρ και σημαντικές πληρότητες.

Ένα πισωγύρισμα σε μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας βάζει ένα θέμα αναθεώρησης των εκτιμήσεων στο τραπέζι κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως αστοχία στα έσοδα του προϋπολογισμού, αύξηση των καθυστερήσεων σε πληρωμές και δάνεια και διατήρηση της ανεργίας.

Αυτές τις επιπτώσεις είναι που προσπαθούν να υπολογίσουν οι επενδυτές προχωρώντας από τα μέσα Ιουνίου σε re rating των μετοχών μιας και το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας μας έχει επιβαρυνθεί με αποτέλεσμα αφενός τα πρώτα μηνύματα από την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών να μην είναι αντίστοιχα των προσδοκιών και αφετέρου δύο σημαντικές ‘δεξαμενές’ Τουριστών για την Ελλάδα, η Γερμανία και το Ισραήλ, να εξετάζουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, για όσους επιστρέφουν από Ελληνικούς προορισμούς.

Τεχνικά για να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση της αγοράς θα πρέπει να δούμε το Χρηματιστήριο Αθηνών να ξεπερνά την ζώνη των 880 με 885 μονάδων και την συναλλακτική δραστηριότητα να ανεβάζει ρυθμούς ώστε να πούμε ότι αυτή η πτώση είχε χαρακτηριστικά τεχνικού χαρακτήρα και ήταν απαραίτητη για να κατευθυνθεί η αγορά σε πιο υψηλά επίπεδα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,85%, στις 2.045,55 μονάδες, η Βιοχάλκο με 4,93%, ο Τιτάνας με 4,41% και η ΕΛΧΑ με 4,37% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν Jumbo, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΔΕΗ με άνοδο άνω του 2%, η Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ με άνοδο άνω του 1% και η ΕΥΔΑΠ, Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και ΟΤΕ με ήπια άνοδο με τον Σαράντη να είναι η μόνη μετοχή με αρνητικό πρόσημο κλείνοντας με απώλειες 0,35%.

Ο τζίρος ανήλθε στα 44 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα: 

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα η «συστάδα» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Σταϊκούρας για φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

Επένδυση στο Ελληνικό: Στόχος τα 7 εκατ. επισκέπτες ετησίως για τη Marina Galleria