Αρκετές εταιρείες ανά τον κόσμο προσφέρουν περισσότερα κίνητρα, όπως δωρεάν γεύματα, πινγκ πονγκ και «χώρους στοχασμού», δηλαδή σαλόνια με αναπαυτικούς καναπέδες ή εσωτερικούς κήπους, καθώς αγωνίζονται να ξαναφέρουν το προσωπικό τους στο γραφείο, ειδικά τώρα που το κόστος των μετακινήσεων απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους.

Μία παγκόσμια έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή σχεδόν 80.000 ατόμων από την εταιρεία συμβούλων Advanced Workplace Associates (AWA) έδειξε ότι οι εργαζόμενοι δεν συμμορφώνονται με τις πολιτικές των εταιρειών που προσφέρουν τη δυνατότητα υβριδικής εργασίας, δηλαδή ενός συνδυασμού φυσικής παρουσίας στο γραφείο και τηλεργασίας.

Στις εταιρείες που απαιτούν δύο, δύο με τρεις ή τρεις ημέρες στο γραφείο, η συμμετοχή είναι 1,1 ημέρες, 1,6 ημέρες και 2,1 ημέρες αντίστοιχα, διαπίστωσε η AWA.

«Όταν βγήκαμε από το lockdown και οι κανονισμοί ήταν χαλαροί, οι άνθρωποι προσπάθησαν να επιστρέψουν στο γραφείο… και όταν έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι το μόνο που έκαναν ήταν να κάνουν κλήσεις στο Zoom», δήλωσε στο Reuters ο Andrew Mawson, διευθύνων σύμβουλος της AWA.  «Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στα γραφεία είναι επειδή έχουν συνηθίσει τον τρόπο ζωής και το μοντέλο κόστους που τους ταιριάζει», είπε.

Τα ανώτερα στελέχη είναι ανάμεσα σε αυτούς που είναι πιο ανένδοτοι στο να επιστρέψουν στο γραφείο, σύμφωνα με την Kelly Beaver, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos, η οποία εγκαταλείπει την υβριδική πολιτική δύο ημερών την εβδομάδα υπέρ μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης. «Ορισμένοι από αυτούς είναι λιγότερο ανεκτικοί στις μικρο-ενοχλήσεις που παρουσιάζονται στο γραφείο ή αισθάνονται ότι το ταξίδι για το γραφείο είναι ένα περιττό βάρος. Όμως χάνουν το networking», λέει.

Ενώ οι νεότεροι εργαζόμενοι του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν επίγνωση ότι η τηλεργασία μπορεί να ανακόψει την πρόοδο της καριέρας τους, τα άτομα που αναζητούν εργασία συχνά αναφέρουν ότι προτιμούν την εξ αποστάσεως εργασία.

Από τις αρχές Αυγούστου, το 80% των ατόμων που αναζητούν θέσεις εργασίας στο finance μέσω της Flexa, μιας παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας, δήλωσαν προτίμηση για θέσεις τηλεργασίας. Πρόκειται για αύξηση 33% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Για αυτό και η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Arcadis στο Λονδίνο έχει πολλή δουλειά αυτό τον καιρό, βοηθώντας τους πελάτες της να μετατρέψουν τα γραφεία τους. Οι εταιρείες κάνουν αλλαγές όπως το να προσθέσουν «χώρους στοχασμού», δηλαδή εσωτερικούς κήπους, βιβλιοθήκες ή χαλαρούς χώρους με μαλακά έπιπλα.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου το Σάββατο (upd)

Φον ντερ Λάιεν: Ήρθε η ώρα για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Η μάχη για την επικράτηση στο γάλα και το ντιλ των αδελφών Σαράντη με τη ΔΕΛΤΑ