Εργασιακά

«Πακέτο» μέτρων στήριξης της απασχόλησης τον Μάιο – Δείτε αναλυτικά

  • newsroom


Όλες οι προθεσμίες για αναστολές συμβάσεων, Συν-Εργασία και 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας

Ένας αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για επιχειρήσεις – εργοδότες και εργαζόμενους αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης για τον μήνα Μάιο.

Πιο αναλυτικά, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των δηλώσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, το πρόγραμμα Συν-εργασία Απριλίου αλλά και το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας

Χθες, Πέμπτη 6 Μαΐου ξεκίνησε η διαδικασία δηλώσεων των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάιο. Η προαναγγελία των συμβάσεων αναστολών εργασίας Μαΐου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαΐου ξεκίνησε την Πέμπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη.

Από τις 6 έως τις 12 Μαΐου υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Θα μπορούν δηλαδή οι δηλώσεις να έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου.

Από 13 Μαΐου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου. Με άλλα λόγια, από 13 Μαΐου οι δηλώσεις θα αφορούν αναστολές που θα ξεκινούν στις 14 Μαΐου κ.ο.κ.

Λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναστολές του Μαΐου έχουν μικρότερο κύκλο δικαιούχων καθώς έχει προστεθεί νέα ρήτρα για τη μερική απασχόληση, η οποία έχει σημείο αναφοράς τις 16 ώρες την εβδομάδα κατ’ ελάχιστον.
Διορθώσεις για το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας

Παράλληλα, έως και σήμερα Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 δίνεται η δυνατότητα υποβολής ορθών επαναλήψεων αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων ένταξης στο Ανοιχτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, για τυχόν διορθώσεις του πιστωτικού ιδρύματος και του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της επιχείρησης, για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση- εργοδότης έχει αιτηθεί να εντάξει στο πρόγραμμα μακροχρόνια άνεργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι «στα σκαριά» η επέκταση του προγράμματος και για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Οι δηλώσεις για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Έχει παραταθεί έως και την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τον μήνα Απρίλιο 2021.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος έως τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα:

Συν-Εργασία: Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις

«Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού»: Το νέο πρόγραμμα που θα μοιράζει «χιλιάρικα» σε επιχειρήσεις

Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απόρρητο Απόρρητο