Η Google ανακοίνωσε σχέδια για την απόλυση 12.000 ατόμων τον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα, η Microsoft δήλωσε ότι απολύει 10.000 υπαλλήλους. Η Meta έχει επίσης προβεί σε σημαντικές περικοπές στο εργατικό δυναμικό της, μειώνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τέσσερις γύρους απολύσεων που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022 και συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάιο του 2023.

«Ήταν σαν συνεχές βασανιστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλες απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας να συμβαίνουν σχεδόν κάθε μήνα», λέει στο CNBC Make It η Μέγκαν Σλαμπίνσκι, περιφερειακή πρόεδρος για παγκόσμιες λύσεις ταλέντων στην εταιρεία προσλήψεων Robert Half.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις απολύσεις που έκαναν θραύση στη Silicon Valley, από τους εργαζόμενους που έκαναν live-tweet τις ανακοινώσεις απολύσεων, μέχρι τους CEOs που έγραφαν μακροσκελείς αναρτήσεις σε blogs εξηγώντας τις αποφάσεις τους.

Αλλά λιγότερα έχουν ειπωθεί για το τι συνέβη στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους σε αυτές τις μαζικές περικοπές προσωπικού.

Ακολουθεί διάγραμμα με τις νέες θέσεις εργασίας που ανέλαβαν όσοι απολύθηκαν από τις εταιρίες τεχνολογίας:

Ορισμένοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί βρήκαν αμέσως εργασία σε μικρότερες εταιρείες λογισμικού και εταιρείες διαδικτύου ή συνέχισαν την καριέρα τους εκτός τεχνολογίας, στρεφόμενοι προς τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την υγειονομική περίθαλψη, τη χρηματοδότηση και άλλους κλάδους που επιθυμούν να προσλάβουν κορυφαία ταλέντα.

Άλλοι – βασιζόμενοι στις αποζημιώσεις τους, στις αποταμιεύσεις τους ή σε μια άλλη πηγή εισοδήματος – κάνουν ένα διάλειμμα, για να συνέλθουν από το άγχος και το σοκ της απόλυσης.

Νέες ευκαιρίες σε μη τεχνολογικές βιομηχανίες

Ο Μπόμπι Μακ Νιλ εργαζόταν στην Amazon Web Services, μια θυγατρική της Amazon, για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, όταν έλαβε την είδηση ότι θα ήταν κι αυτός «θύμα» των απολύσεων  που θα γίνονταν σε όλη την εταιρεία τον Ιανουάριο.

«Ήταν ένα όνειρο να εργάζομαι επιτέλους σε μια κορυφαία τεχνολογική εταιρεία, ο χρόνος μου στην AWS ήταν απίστευτα πολύτιμος», λέει ο Μακ Νιλ, ο οποίος ήταν ανώτερος υπεύθυνος προσλήψεων τεχνικών στελεχών για την AWS. «Παρόλο που έχω ξαναζήσει απολύσεις στην καριέρα μου σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, το να με απολύσουν ξανά ήταν εξίσου σοκαριστικό».

Ο 39χρονος θυμάται ότι έψαξε σε όλο το LinkedIn και είδε πολλές αναρτήσεις από άλλους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας που είχαν επίσης χάσει πρόσφατα τη δουλειά τους.

Ο Μακ Νιλ ήθελε να αρχίσει να εργάζεται αμέσως, αλλά σκέφτηκε ότι οι «θέσεις εργασίας σε εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικές, δεδομένου του πρόσφατου κύματος απολύσεων».

Έτσι, έστρεψε την προσοχή του σε άλλους κλάδους. Μετά από λίγες εβδομάδες δικτύωσης και υποβολής δεκάδων αιτήσεων, βρήκε μια δουλειά με σύμβαση ως συνεργάτης σε μια εταιρεία Fortune 500.

Ο Μακ Νιλ αρνήθηκε να μοιραστεί το όνομα και τον κλάδο του εργοδότη του, ώστε να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για την εργασιακή του κατάσταση.

«Αν αυτή η εμπειρία με δίδαξε κάτι, είναι ότι είναι εύκολο να πάρεις τις δεξιότητες που έχεις από την εργασία σου στον τομέα της τεχνολογίας και να τις αξιοποιήσεις για να βρεις μια ακόμη καλύτερη δουλειά σε μια εταιρεία που δεν είναι τεχνολογική, είτε πρόκειται για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, είτε για τον κυβερνητικό τομέα είτε για την υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα», λέει. «Οι μεταβιβάσιμες δεξιότητες που αποκτάτε δουλεύοντας στον κλάδο της τεχνολογίας μπορούν να είναι πραγματικά πολύτιμες σε άλλους τομείς».

«Είναι καλό να βρίσκεις αξία σε αυτό που κάνεις, και είναι καλό να εργάζεσαι σκληρά και να είσαι αφοσιωμένος υπάλληλος, αλλά η ταυτότητά σου δεν πρέπει να συνδέεται με το τι κάνεις 40 ώρες την εβδομάδα», δήλωσε. «Μπορείτε να βρείτε την αυτοεκτίμησή σας σε άλλες πτυχές της ζωής σας, είτε πρόκειται για ένα προσωπικό ενδιαφέρον είτε για μια επιχειρηματική δραστηριότητα».

Τα πράγματα έχουν αλλάξει

Όταν η Μελίσσα Ζλάτοου διάβασε για πρώτη φορά το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανακοίνωνε ότι θα ήταν μία από τους υπαλλήλους που θα έχαναν τη δουλειά τους στο πλαίσιο του πρώτου γύρου απολύσεων της Meta τον Νοέμβριο του 2022, νόμιζε ότι επρόκειτο για αστείο.

«Άνοιξα το email στις 5 π.μ. στο ρεπό μου στο Λος Άντζελες και σκέφτηκα: «Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει»», λέει η Ζλάτοου, η οποία ήταν κύρια ερευνήτρια UX και στρατηγικός αναλυτής στη Meta για επτά χρόνια. «Κανείς μας δεν το περίμενε».

Η πρώτη της σκέψη ήταν να συνδεθεί με άλλους συναδέλφους της που έπαθαν το ίδιο στο Facebook. «Το καλό για μένα ήταν ότι είχα μια κοινότητα στην οποία μπορούσα να βασιστώ», λέει η Ζλάτοου. «Ανακάλυψα ότι υπήρχαν επίσης πολλοί διευθυντές και αντιπρόεδροι με υψηλές επιδόσεις και επιρροή που απολύθηκαν».

«Νομίζω ότι πέρασα από όλα τα στάδια της θλίψης την εβδομάδα αφού έμαθα πως απολύθηκα, αλλά η αναζήτηση ανθρώπων που είχαν επίσης απολυθεί και η δυνατότητα να συνεργαστούμε για να διευθετήσουμε πράγματα όπως η αποζημίωση και η ασφάλιση υγείας ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο μπόρεσα να ξεπεράσω γρήγορα και εύκολα την απόλυση», πρόσθεσε.

Η εμπειρία της Ζλάτοου της γέννησε μια ιδέα: «Τι θα γινόταν αν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας είχαν έναν ασφαλή χώρο για να συνδεθούν, να ξεσπάσουν, να μοιραστούν πληροφορίες για θέσεις εργασίας και να συνεργαστούν μεταξύ τους;»

Εβδομάδες αφότου έχασε τη δουλειά της στη Meta, η Ζλάτοου δημιούργησε έναν επαγγελματικό θώκο για να συνδέσει απολυμένους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας με νεοσύστατες επιχειρήσεις, προπονητές καριέρας, εκπαίδευση στη διαχείριση και άλλους πόρους.

«Ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν μετά από μια απόλυση είναι ότι ξαφνικά υπάρχει μια εισροή ανθρώπων με λαμπρά μυαλά και πολύ χρόνο στη διάθεσή τους», λέει. «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συγκεντρώσω ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και να κάνω συνεδρίες brainstorming».

Άρχισε επίσης να μιλάει σε τεχνολογικά συνέδρια και εργαστήρια για το σχεδιασμό UX, την τεχνητή νοημοσύνη και άλλα διδάγματα από την καριέρα της, για να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει νέους επαγγελματίες. «Το να μπορώ να βοηθήσω τους άλλους με έκανε χαρούμενη», λέει.

Η απόλυση εμπλούτισε και την προσωπική ζωή της Ζλάτοου. Μετακόμισε από το Σαν Χοσέ στο Σικάγο τον Ιούλιο, έγινε πιστοποιημένη υποβρύχια δύτρια υποβρύχιων σπηλαίων για προχωρημένους και βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης της άδειας αλεξίπτωτου πλαγιάς.

Η Ζλάτοου αποφάσισε να πάρει έναν ολόκληρο χρόνο άδεια προτού δεσμευτεί σε άλλη δουλειά πλήρους απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα προνόμιο που δεν έχουν όλοι.

Μετά την απόλυσή της, η Ζλάτοου μίλησε με τον σύμβουλο οικονομικών της για να καθορίσει πόσο καιρό θα μπορούσε να μείνει χωρίς εργασία πλήρους απασχόλησης. Ήθελε να επικεντρωθεί στην υγεία της και να δοκιμάσει πράγματα που «δεν θα είχε την πολυτέλεια να κάνει ενώ δούλευε σε μια εταιρεία», λέει.

«Δεν ήμουν έτοιμη να μπω σε κάτι καινούργιο χωρίς να βρω μια αποστολή στην οποία δεν πίστευα απόλυτα, μόνο και μόνο για έναν ακόμη μισθό, αφού δούλευα στην τεχνολογία για τόσο καιρό», λέει.

Αυτό το περασμένο έτος έκανε τη Ζλάτοου να επανεκτιμήσει το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας της, το οποίο μπορεί και να μην είναι στον κλάδο της τεχνολογίας.

«Ήταν μια καλή υπενθύμιση ότι η εργασία στον τομέα της τεχνολογίας δεν είναι το απόλυτο τέλος», λέει. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει: Πριν από πέντε χρόνια, το να εργάζεσαι σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας ήταν κάτι ιδανικό που μπορούσες να επιδιώξεις, αλλά οι απολύσεις έδειξαν σε μένα, και σε άλλους, ότι μπορείς να καταφέρεις τόσα πράγματα στον κόσμο με πολλούς άλλους τρόπους».

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Φωτιά στις τιμές στο «καλημέρα» του 2024 – Η κρίση στην Ερυθρά και ο ρόλος του Ιράν

POS: Μετ’ εμποδίων οι συναλλαγές λόγω… Ευρώπης

Τι σημαίνει η είσοδος της κυπριακής YODA στην CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ