Το ενδεχόμενο έμμεσων αυξήσεων στις συντάξεις μέσα από αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) εξετάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα κρίνει σε πρότυπη δίκη εάν προκύπτουν ζητήματα άνισης και άδικης μεταχείρισης στον τρόπο επιβολής της συγκεκριμένης κράτησης.
Από την απόφαση της δίκης θα εξαρτηθεί, αφενός, εάν και σε ποιο βαθμό θα περιοριστούν οι κρατήσεις για περίπου 400.000 συνταξιούχους που επιβαρύνονται σήμερα με ΕΑΣ και, αφετέρου, εάν θα δημιουργηθεί βάση για διεκδίκηση αναδρομικών από διαφορές κρατήσεων προηγούμενων ετών.
Η πρότυπη δίκη ορίστηκε με Πράξη της Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρίας Ντούνη, και έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου. Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από αγωγή πολιτικού συνταξιούχου, ο οποίος ζητά να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να του επιστρέψει τη διαφορά ανάμεσα στα ποσά σύνταξης που έλαβε από 1.1.2019 έως 30.9.2019 και στα ποσά που θα εισέπραττε εάν η εισφορά αλληλεγγύης επιβαλλόταν μόνο στο τμήμα της σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ και όχι στο συνολικό ποσό.
Οι πιθανότητες να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού της ΕΑΣ θεωρούνται αυξημένες, καθώς το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν θα πρέπει να εξαιρείται από την εισφορά το ποσό σύνταξης έως τα 1.400 ευρώ και η κράτηση να εφαρμόζεται μόνο στο υπερβάλλον ποσό.
Την ίδια θέση, δηλαδή την εφαρμογή της ΕΑΣ με αναλογικό σύστημα και αφορολόγητο όριο, αντίστοιχο με τις φορολογικές κλίμακες, είχε υποστηρίξει και ο Συνήγορος του Πολίτη μέσω σχετικού πορίσματος προς το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως οι προτάσεις αυτές να υιοθετηθούν.
Αντί της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, επιλέχθηκε τελικά να αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια των κλιμακίων της ΕΑΣ με το ίδιο ποσοστό που αυξάνονται και οι συντάξεις, ώστε να αποφεύγεται η πλήρης εξουδετέρωση των αυξήσεων από τις κρατήσεις.
Οι αυξήσεις
Οι έμμεσες αυξήσεις που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της ΕΑΣ και ειδικά από την εξαίρεση των πρώτων 1.400 ευρώ από την κράτηση, υπολογίζεται ότι θα φτάνουν περίπου τα 20 ευρώ για μεσαίες συντάξεις από 1.450 έως 1.650 ευρώ, ενώ για υψηλότερες συντάξεις θα ξεπερνούν ακόμη και τα 100 ευρώ.
Ενδεικτικά, εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίσει ότι τα πρώτα 1.400 ευρώ θα εξαιρούνται από την ΕΑΣ, τότε για συνταξιούχο με σύνταξη 2.000 ευρώ η εισφορά θα υπολογίζεται μόνο στα υπόλοιπα 600 ευρώ. Εφόσον ο συντελεστής καθοριστεί στο 15%, η κράτηση θα ανέρχεται στα 90 ευρώ, ενώ σήμερα επιβάλλεται ποσοστό 7% στο σύνολο των 2.000 ευρώ, δηλαδή 140 ευρώ.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο ακυρώσει τον σημερινό τρόπο υπολογισμού, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει μείωση κρατήσεων κατά 50 ευρώ τον μήνα, ενώ θα αποκτήσει και το δικαίωμα να διεκδικήσει αναδρομικά για το διάστημα από την έκδοση της απόφασης και έως ότου διορθωθεί η παρακράτηση.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας είχε εξετάσει σενάρια αλλαγών στις κλίμακες της ΕΑΣ, ωστόσο οι σχετικές προτάσεις δεν προχώρησαν και επιλέχθηκε ως οικονομικά πιο ήπια λύση η ετήσια τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων, χωρίς ουσιαστική μείωση των κρατήσεων.
Σύμφωνα με την Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το βασικό νομικό ζήτημα αφορά στο αν είναι σύννομη η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο συνολικό ποσό της σύνταξης, χωρίς να αφαιρείται το ποσό έως τα 1.400 ευρώ, ώστε η κράτηση να επιβάλλεται μόνο στο υπερβάλλον τμήμα.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιχειρείται η οριστική επίλυση του θέματος είναι ότι, όπως επισημαίνεται στην ίδια Πράξη, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου δεν έχει μέχρι σήμερα αποφανθεί οριστικά για το ζήτημα, παρότι αφορά μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και έχει ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για έκπτωση 4% στον φόρο
Πλειστηριασμοί: Ποια ξενοδοχεία βγαίνουν σήμερα Παρασκευή 15/5 στο σφυρί (pics)
Helleniq Energy: Με φορτία από ΗΠΑ και Λατινική Αμερική θωρακίζει την αγορά καυσίμων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.