Χρηματικό «όφελος» για την επίτευξη στόχων θα έχουν τους επόμενους μήνες πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μπόνους παραγωγικότητας με κίνητρα επίτευξης στόχων.

Στην κατεύθυνση αυτή εκδόθηκε κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης που προβλέπει τη καταβολή επιδόματος επίτευξης στόχων σε υπαλλήλους που θα επιλέξουν απόσπαση στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Στους αποσπασμένους υπαλλήλους καταβάλλονται, με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος επίτευξης στόχου, 100 ευρώ για την εκκαθάριση 500 τιμολογίων νομικής βοήθειας ή για την εξόφληση 200 ενταλμάτων νομικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην απόφαση: «στους αποσπασμένους υπαλλήλους καταβάλλονται, με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος επίτευξης στόχου, 100 ευρώ για την εκκαθάριση 500 τιμολογίων νομικής βοήθειας ή για την εξόφληση 200 ενταλμάτων νομικής βοήθειας, αναλόγως του σταδίου της διαδικασίας στο οποίο απασχολούνται οι υπάλληλοι.

Σε περίπτωση που οι ως άνω υπάλληλοι επιτύχουν την εκκαθάριση 650 τιμολογίων νομικής βοήθειας ή την εξόφληση τριακοσίων 300 ενταλμάτων νομικής βοήθειας, αναλόγως του σταδίου της διαδικασίας στο οποίο απασχολούνται, το ανωτέρω επίδομα επίτευξης στόχων, διαμορφώνεται στο ποσό των 200 ευρώ.

Το επίδομα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση και καταβάλλεται ανά εξάμηνο αναπροσαρμοζόμενο με βάση την τιμή αναφοράς».

Παρότι η νέα απόφαση εμπίπτει σε διαφορετικό νόμο (άρθρο 43 του ν. 4745/2020) από το πριμ παραγωγικότητας στο δημόσιο (4940/2022 ), το πλαίσιο είναι ακριβώς το ίδιο και δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση της επίλυσης εκκρεμών υποθέσεων σε δεκάδες φορείς του δημοσίου.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για να ενεργοποιηθεί και ο νόμος 4940/2022 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει την καταβολή του επιδόματος (δεύτερο μισό) για όλους όσοι εργάστηκαν και πέτυχαν τους στόχους που έθεσαν, όπως συνέβη με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Το σύστημα χορήγησης «πριμ» δεν έχει ημερομηνία λήξεως και θα απλωθεί σε φορείς ή τομείς της Δημόσιας διοίκησης.

Η αρχή, για το συγκεκριμένο κίνητρο, γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) όλων των υπουργείων, που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης και επίτευξης δημοσιονομικών στόχων όπως η μείωση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, πρόληψη ή συγκράτηση ελλειμμάτων κ.λπ..

Δικαιούχοι του «μπόνους» των δύο μισθών είναι ακόμη:

• οι δικαστικοί υπάλληλοι, με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων και απονομής δικαιοσύνης

• υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα

στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης για απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου

υπάλληλοι όλων των υπουργείων, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των ετήσιων σχεδίων δράσης στον τομέα τους -όπως π.χ. επιτάχυνση ή ψηφιοποίηση έκδοσης συντάξεων, αναδιάρθρωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας ανέρχεται στο 15% του βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης του υπαλλήλου, αναλογεί δηλαδή με δύο μισθούς και υπερκαλύπτει, για όσους το λάβουν, τις απώλειες από την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας όπως και το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης και ανέρχεται στο 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου. Με άλλα λόγια αναλογεί στο ύψος δύο μισθών.

Διαβάστε ακόμη

Βρήκαν «χρυσό» στο ΟnlyFans – Οι celebrities που κερδίζουν πάνω από 2 εκατ. τον μήνα (λίστα)

Οι κάλπες, ο Μητσοτάκης και ο Πάπας, ο Σαββίδης και η Αγία Τριάς, η Coca Cola και η ΕΖΑ και το Χίλτον που έγινε… Mayfair

Έρχονται τα mega συμβόλαια των +300 εκατ. για τον Γ. Αντετοκούνμπο και τους άλλους σταρ του ΝΒA (pic)